• home
 • video
 • pas verschenen

  Uniek: Tsjechische Ledecka haalt goud in skiën én snowboarden

  Ester Ledecka gooit zich naar een tweede gouden medaille in PyeongChang.

  Ester Ledecka heeft een plaatsje veroverd in de geschiedenisboeken van de Olympische Winterspelen. Na de super-G in het alpineskiën won de 22-jarige Tsjechische ook de parallelreuzenslalom in het snowboarden.

  Heer en meester

  Snowboarden is de specialiteit van Ester Ledecka, maar vorig weekend stond ze in PyeongChang ook op twee latten. Ze klopte pardoes de specialistes in de super-G.

  Vanochtend nam de 22-jarige deel aan haar favoriete discipline: de parallelreuzenslalom in het snowboarden. De wereldkampioene maakte haar favorietenrol waar.

  In de kwalificaties draaide ze een seconde sneller rond de poortjes. Ook in het knock-outtoernooi zelf stak Ledecka boven de concurrentie uit.

  Selina Jörg kwam nog het dichtst in de buurt. De Duitse strandde in de finale op een halve seconde van Ledecka.

  Uitslag parallelreuzenslalom (v)
  grote finale1.Ester Ledecka (Tsj) 
   2.Selina Jörg (Dui)op 0"46
  kleine finale3.Ramona Theresia Hofmeister (Dui) 
   4.Alena Zavarzina (OAR)op 4"07

  Unieke prestatie: "Maar ik kan nog verbeteren"

  Met haar zege in het snowboarden is Ester Ledecka de eerste vrouw ooit die op dezelfde Spelen twee keer olympisch goud kan winnen in twee verschillende sporten.

  In de jaren 20 gingen twee Noorse mannen haar voor met goud in het langlaufen en goud in de Noordse combinatie.

  Ledecka kroonde zichzelf zo tot "Queen of the Games". "Ik voel mezelf niet zo, maar het klinkt wel lekker. Na de super-G was het wel even moeilijk om mezelf weer te veranderen in een snowboardster. Gisteren had ik nog niet het goeie gevoel, vandaag vond ik de snowboarder in mezelf terug. Ik hou van racen. Dit is het leukste van deze job. Ik was weer in mijn bubbel en kon mij weer focussen. Dat heeft geholpen."

  De 22-jarige Tsjechische wil nu niet op haar lauweren rusten: "Ik denk dat ik nog meer kan bereiken. Ik maak nog steeds fouten op de ski's en het snowboard. Ik kan mezelf nog genoeg verbeteren."

  Straffer dan Ter Mors

  Ester Ledecka is niet de eerste die met twee medailles uit twee verschillende sporten PyeongChang verlaat. Jorien ter Mors deed het haar voor, maar wel met twee verschillende medailles. Op de 1.000 meter snelschaatsen reed ze naar goud, in het shorttrack pakte ze brons met de Nederlandse ploeg.

  "Queen of the Games? Dat klinkt wel leuk"

  Ester Ledecka, nog altijd maar 22 jaar, zou weleens als "Queen of the Games" bestempeld kunnen worden. "Ik voel mezelf niet zo, maar het klinkt wel leuk", reageerde de Tsjechische na haar nieuwe triomf.

  "Het was wel even moeilijk om mezelf weer te veranderen in een snowboardster. Vrijdag had ik zeker nog niet het goede gevoel, maar vandaag vond ik de snowboardster in mezelf weer. Ik was opnieuw in mijn bubbel en kon mij weer focussen. Dat heeft geholpen."

  En nu? "Ik denk dat ik nog meer kan bereiken. Ik maak nog steeds fouten op de ski's en op mijn snowboard. Ik kan mezelf nog genoeg verbeteren."