• home
 • video
 • pas verschenen

  TAS sluit positieve Russische bobsleester uit, Vannieuwenhuyse wellicht 12e

  Het resultaat - 12e in de 2-vrouwsbob - werd geschrapt.

  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft het officieel gemaakt: de Russische bobsleester Nadezjda Sergejeva heeft een dopinginbreuk gepleegd en is gediskwalificeerd van de Winterspelen. De Russin, die deelnam onder de neutrale vlag, heeft haar voorlopige schorsing aanvaard.

  Sergejeva testte positief op trimetazidine, een hartgeneesmiddel dat een beklemmend gevoel op de borst aanpakt. Volgens een bron dicht bij het dossier verzaakte de Russin aan de analyse van het B-staal.

  De Russische bobsleebond maakte gisteren de positieve plas bekend: op 18 februari - 2 dagen voor de eerste runs - zat het verboden middel in haar urine, bij een controle op 13 februari was ze nog negatief.

  Twee jaar geleden was Sergejeva al eens positief bevonden op meldonium, ook een hartmiddel. Maar ze werd niet gesanctioneerd, omdat het product enkele maanden in het lichaam kan blijven. En meldonium is pas sinds januari 2016 verboden.

  Internationale bond moet top 12 van Vannieuwenhuyse bevestigen

  Samen met Anastasia Kotsjerzjova gleed ze naar de 12e plaats in de tweevrouwsbob, mooi tussen Elfje Willemsen en An Vannieuwenhuyse in. Het TAS schrapte het resultaat van de Russische bob, waardoor er ruimte is voor de tweede Belgische bob om op te schuiven. Maar daarover beslissen de Internationale Bobsleebond (IBSF) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

  Wat met Russische vlag op slotceremonie?

  Voor het Russische team onder neutrale vlag in Zuid-Korea is het het tweede dopinggeval na curler Aleksander Kroesjelnitski. Het hele event lang mochten de Russen niet met de eigen vlag pronken. Het IOC zou vandaag moeten beslissen of Rusland morgen bij de slotceremonie de eigen vlag weer mag gebruiken. Het had dat graag gedaan om komaf te maken met het dopingverleden van de Russen in Sotsji, maar het zit nu in een lastig parket.