• home
 • video
 • pas verschenen

  Ondertussen in Noord-Korea: nog geen beeldje van Winterspelen op tv

  Noord- en Zuid-Korea zijn nog in staat van oorlog.

  Het blijft een merkwaardige dualiteit. Noord-Korea grijpt de Winterspelen in Zuid-Korea aan om zich verzoenend aan de wereld te presenteren, maar in eigen land komt er niks van op tv.

  Terwijl miljoenen mensen wereldwijd uitkijken naar de slotceremonie in PyeongChang morgenavond, wachten de Noord-Koreanen nog altijd op het eerste beeld van de Winterspelen.

  De black-out thuis staat in schril contrast met hoe Noord-Korea de aandacht van de camera's trekt over de grens met een delegatie om u tegen te zeggen, tot een cheerleader-"Leger der Schoonheden" en een topzangeres aan toe. De Zuid-Koreaanse media en surfers smulden ervan.

  Staatsmedia voeren propaganda

  Helemaal een verrassing is het evenwel niet: de Noord-Koreaanse staatsmedia laten internationale nieuwsevents wel vaker links liggen, ze zijn niet geïnteresseerd in positief nieuws uit Zuid-Korea. Hun job is meer leider Kim Jong-un eren en propagandaboodschappen van het regime uitsturen.

  Op dat vlak zijn ze trouw gebleven aan hun principes: de enige berichten over PyeongChang tot vandaag gingen over het bezoek van Kims jongere zus aan de Spelen én het bezoek van het staatshoofd aan de openingsceremonie.