• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympische handleiding massastart: tactiek op het ijs

  Kan Bart Swings zijn medailledroom waarmaken?

  Vlaanderen is vandaag in de ban van de Omloop Het Nieuwsblad, maar op de Winterspelen is er Belgische medaillekoorts. Bart Swings jaagt op een medaille in de massastart, een nieuwkomer op het olympische toneel. Hoe werkt de nieuwe discipline?

  Tussensprints en eindsprint

  Bart Swings (27) komt om 13u op het ijs voor de halve finales van de massastart. Er zijn 2 reeksen van 12 schaatsers: in elke halve finale worden 8 tickets voor de finale uitgedeeld. Amper een uurtje later, om 14u dus, wordt de finale met 16 deelnemers geschaatst.

  De opdracht voor vandaag: 16 rondjes van 400 meter, goed voor ruim 6 kilometer schaatsplezier. Als voorproefje op de eindsprint liggen onderweg 3 tussensprints: na 4, 8 en 12 ronden kunnen 5, 3 en 1 punten verdiend worden.

  Maar gretigheid onderweg wordt niet altijd aan de finish beloond, in dit geval zelfs helemaal niet. De eindsprint zet het hele pak namelijk nog op zijn kop: aan de finish wachten 60, 40 en 20 punten.

  De eerste 3 aan de eindstreep kapen dus ook de podiumplaatsen weg. De gesprokkelde punten bij de tussensprints bepalen dan mee de rest van de einduitslag.

  Sterke benen zijn een must, maar tactisch inzicht is evenzeer broodnodig. Houdt Bart Swings zich koest en pakt hij uit in de laatste ronde? Of zet hij zijn geld in op een snel offensief? "Ik heb een goed plan", zei onze landgenoot gisteren. Het antwoord volgt vanmiddag.