• home
 • video
 • pas verschenen

  Langlaufer Niskanen neemt initiatief én eerste goud voor Finland

  Finland had tot nu maar 4 keer brons in PyeongChang.

  Finland heeft zijn eerste olympische titel in PyeongChang veroverd. Daarvoor zorgde Iivo Niskanen in de 50 km klassieke stijl. Hij vocht een verbeten duel uit met de Rus Aleksander Bolsjoenov, die een 3e keer tweede werd op deze Winterspelen. Met Andrej Larkov eindigde er nog een atleet van Team OAR op het podium.

  Niskanen nam in de 50 km massastart meteen het voortouw: al van in de eerste kilometers werkte hij zich naar voren en hij lag zelfs even op kop. Van kilometer 17 tot kilometer 37 nam hij de koppositie over, alleen de sterke Kazak Poltoranin kon hem daar nog even van aflossen.

  In de laatste 10 kilometer vormden Bolsjoenov (foto onder) en Niskanen een duo vooraan. De Rus deed het kopwerk, ook omdat de Fin nog op een 8-tal kilometer van de streep wisselde, een risico. Maar wel een berekend. Hij sloot in een mum van tijd weer aan en ging in de laatste kilometer op en over Bolsjoenov, die hier in zijn 4e event evenveel medailles pakt: 3 keer zilver en 1 keer brons.

  Allround had Finland in PyeongChang al 4 keer brons, nu rukt het op in de medaillestand met een eerste gouden plak. Voor Niskanen is het het 2e goud, in Sotsji was hij al eens de beste in de teamsprint.

  Beelden van de aankomst:

  Uitslag 50 km (m)
  1.Iivo Niskanen (Fin)in 2u08'22"1
  2.Aleksander Bolsjoenov (OAR)op 18"7
  3.Andrej Larkov (OAR)2'37"5
  4.Alex Harvey (Can)2'43"6
  5.Martin Johnsrud Sundby (Noo)2'43"7
  6.Hans Christer Holund (Noo)2'50"1
  7.Daniel Rickardsson (Zwe)3'50"4
  8.Martin Jaks (Tsj)4'10"5
  9.Dario Cologna (Zwi)4'21"1
  10.Emil Iversen (Noo)4'36"9