• home
 • video
 • pas verschenen

  Ervaren Zwitser grijpt eindelijk goud ten koste van lokale held

  Nevin Galmarini was de grote favoriet in de finale.

  De Zwitser Nevin Galmarini heeft 4 jaar na datum zilver omgezet in goud. De 31-jarige snowboarder versloeg in de finale van de parallelle reuzenslalom de 22-jarige Zuid-Koreaan Lee Sang-ho, die woont in de buurt van het parcours. Hij zorgde voor de allereerste Koreaanse medaille uit de geschiedenis in de sneeuw.

  Het verhaal van Lee is ietwat apart: talent heeft hij, niet voor niets won hij in 2015 het WK bij de junioren. En op het WK bij de grote jongens was hij vorig jaar 5e, op de Aziatische Spelen was hij de eerste Koreaanse laureaat.

  De youngster, geboren in Bongpyeong-myeon in de provincie Gangwon-do, waar ook PyeongChang toe behoort, draagt de bijnaam "Cabbage Boy" ("kolenjongen"). En dat omdat zijn vader als kind voor hem een kolenveldje had omgetoverd in een snowboardpiste, waar hij de sport onder de knie kreeg.

  Naar finale met honderdste

  Lee kon naar hartelust trainen op de piste en droomde van goud voor eigen volk. In de halve finale had hij 1 honderdste seconde over op de Sloveen Zan Kosir, die net als in 2014 brons veroverde.

  Aangemoedigd door een uitzinnig publiek ging Lee de strijd om het goud aan, maar Galmarini maakte zijn favorietenrol waar. De leider in de wereldbeker beheerste de slalom en finishte met bijna een halve seconde voorsprong. Zo wiste hij zijn gemiste goud in Sotsji uit. 

  Beelden van finale:

  uitslag parallelle reuzenslalom (m)
  grote finale1.Nevin Galmarini (Zwi) 
   2.Lee Sang-ho (ZKo) op 0"43 
  kleine finale 3. Zan Kosir (Svn)  
   4.Sylvain Dufour (Fra) op 1'49"