• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse "verworpenen" verrassen favoriet Zweden met 5-klapper in curlingfinale

  Skip John Shuster maakt 5 punten in het 8e end, ongezien.

  Tegen de verwachtingen in hebben de Amerikanen en niet de Zweden de olympische curlingtitel veroverd. Hun "no guts, no glory"-mentaliteit leverde spektakel én goud op. Met een vijfklapper in het achtste end duwden de cowboys de topfavorieten kopje-onder: 10-7.

  De fenomenale 5-klapper van de VS:

  Vikingen falen, cowboys triomferen

  De Zweden freewheelden door de groepsfase en verpletterden Zwitserland in de halve finale. De bronzen medaille van Sotsji had het goud maar af te halen, zo leek het.

  Want de VS stond nog maar voor het eerst in een finale. Ze verloren daar van de zwakkeren en klopten de sterkeren. Er leek geen regelmaat in te zitten, maar in de halve finale werd wel olympisch kampioen Canada voor de 2e keer in PyeongChang opzijgezet. Dat gaf vertrouwen.

  En de flamboyante Amerikanen maakten er met hun risicovolle spel een echte strijd van: de finale ging gelijk op tot 5-5 na 7 ends. En toen miste de Zweedse skip, Niklas Edin, beschouwd als de beste ter wereld: zijn steen schoot door het hele huis door zonder een andere steen te raken. De Amerikaanse skip, John Huster, profiteerde en maakte er een 5-klapper van: 5 punten in 1 end. Dat gebeurt maar zelden en al helemaal in een finale.

  Ivanka Trump in tribunes, eerherstel voor skip Shuster en zijn verworpenen

  Presidentsdochter Ivanka Trump ging in de tribunes mee uit de bol.De VS hoefde alleen nog maar te verdedigen en de Zweedse stenen weg te spelen. Het onverhoopte goud was een feit. De VS heeft nu alleen nog in het schansspringen, biatlon en rodelen geen goud behaald in de olympische geschiedenis.

  Het verhaal van Shuster is ook niet alledaags: de 35-jarige veroverde in Turijn 2006 brons, maar in Vancouver 2010 was hij de slechtste skip van het hele pak. Hij werd vervangen en de VS werd laatste. Toch mocht hij in 2014 met zijn team weer naar de Spelen, waar het hem veel beter verging.

  De nationale bond was het moe en gooide hem uit het topsportprogramma. Shuster bleef echter niet bij de pakken zitten en richtte een eigen team op, "The Rejects" (De Verworpenen), met nog andere afvallers. The Rejects wonnen het nationale kampioenschap en werden weer opgevist. Shuster en zijn maats bleven de successen opstapelen en mochten als winnaar van de olympische trials naar PyeongChang. Daar kende het sprookje helemaal een happy-end.

  uitslag curling (m)
  om goudVerenigde Staten-Zweden10-7
  om bronsZwitserland-Canada7-5

  Foto's van de finale:

  Tweets over de ontknoping: