• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Ook skicross bij de vrouwen staat bol van spektakel, maar Canada wint weer

  Ongeloof en vreugde bij de Canadese vrouwen.

  De Canadese vrouwen hebben net als in Sotsji een een-tweetje gescoord in de skicross. Kelsey Serwa maakte in vergelijking met 4 jaar geleden promotie van zilver naar goud. Titelverdedigster Marielle Thompson was de snelste in de kwalificaties, maar viel al af in de 1/8e finales.

  Marielle Thompson, de winnares van Sotsji, was via een achterpoortje op de Spelen geraakt, want ze scheurde nog maar in oktober haar kruisbanden en had een wildcard én een race tegen de klok nodig om tegen PyeongChang fit te geraken.

  Tijdens de kwalificaties, waarin alle skiesters individueel een tijd neerzetten, bewees Thompson dat ze net op tijd weer top was. Maar na de eerste hindernissen van de 1/8e finales ging het al mis voor haar: weg 2e gouden medaille (zie video onder).

  Dit zette de deur open voor haar landgenote Kelsey Serwa, die in Sotsji nog tevreden moest zijn met het zilver. Serwa werd beschouwd als dé grote uitdaagster van de Zweedse Näslund, die het afgelopen seizoen een klasse apart was.

  Maar Näslund kwam er in de finale niet aan te pas. Net als in Sotsji werd het weer een een-tweetje voor Canada want Brittany Phelan had het beste eindschot in de strijd om het zilver.

  Uitslag skicross vrouwen
  1.Kelsey Serwa (Can)
  2.Brittany Phelan (Can)
  3.Fanny Smith (Zwi)
  4.Sandra Näslund (Zwe)
  5.Alizée Baron (Fra)
  6.Lisa Andersson (Zwe)
  7.Sanna Lüdi (Zwi)
  8.Samik Kennedy-Sim (Aus)

  Goud en zilver zijn kamergenotes in olympisch dorp

  Kelsey Serwa en Brittany Phelan waren op de skipiste rivales, maar naast de piste is er geen rivaliteit. "Kelsey is mijn beste vriendin, we zijn de hele tijd samen", zegt Phelan. "Ik ben drie jaar geleden overgestapt van alpineskiën naar skicross en Kelsey heeft me alles geleerd."

  "Brittany en ik delen dezelfde kamer in het olympisch dorp. Toen vanmorgen de wekker afliep om 5u waren we allebei al wakker en klaar voor de races. We hebben zo veel aan elkaar", vulde winnares Serwa aan.

  VIDEO: De strijd om de medailles in de skicross

  VIDEO: Italiaanse Pixner valt, maar glijdt nog net op tijd over de finish

  VIDEO: Titelverdedigster Thompson valt al uit in de 1/8e finales