• home
 • video
 • pas verschenen

  Valdes 9 maanden na dood Holcomb: "Met Steve in mijn hoofd in de bob"

  Steve Holcomb en Carlo Valdes hadden in PyeongChang goud voor ogen.

  Carlo Valdes had gehoopt met Steve Holcomb als stuurman goud te veroveren in PyeongChang. Maar na de dood van zijn vriend moest Valdes het over een andere boeg gooien. Hij is straks een van de remmers in de Amerikaanse viermansbob. Al blijft hij wel met zijn gedachten bij Holcomb.

  Steve Holcomb won in Vancouver goud in de viermansbob en voegde daar in Sotsji 2 bronzen medailles aan toe, in de vier- en tweemansbob.

  Carlo Valdes werkte de voorbije jaren met Holcomb toe naar een olympische titel in de tweemansbob. Tot hij afgelopen mei vernam dat zijn stuurman op het Amerikaanse trainingscenter in zijn slaap om het leven was gekomen.

  Valdes had het moeilijk om de dood van zijn vriend te verwerken. "Enkele jaren geleden hadden we een fles champagne gewonnen op een Wereldbeker. We besloten die te bewaren voor een speciale gelegenheid. Maar die is er nooit gekomen."

  Na de dood van Holcomb nam Valdes de fles naar de top van Mount Van Hoevenberg, de thuishaven van de ploeg, en spoot ze leeg over de baan. "Dat was een speciaal moment. Daar ben ik in het reine gekomen met de situatie."

  "Verdriet omzetten in motivatie"

  In de paar maanden na de dood van Holcomb, schoolde Carlo Valdes zich om tot een lid van de viermansbob. Met die ploeg staat hij morgen aan de start, op zoek naar de medaille die hij met Holcomb had willen winnen.

  "We zullen allemaal met Steve in onze gedachten in de bob zitten, zeker ik", zegt Valdes. "Ik hoop dat we het goed doen, voor hem. Er is nog altijd veel verdriet, maar de tijd die ik met hem heb gespendeerd houdt met overeind. We zullen het verdriet omzetten in motivatie. Je zal de komende dagen misschien een paar traantjes zien. Maar we zijn er klaar voor."