• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings voor de massastart: "Ik heb een goed plan"

  Bart Swings tijdens zijn laatste training.

  0 / 0

  Bart Swings tijdens zijn laatste training.

  Zaterdag doet Bart Swings een gooi naar eremetaal in de massastart. Vandaag stond de Belg een uurtje op het ijs tijdens zijn laatste training. "Het was een goeie training, de snelheid is in orde", pompt Swings zichzelf nog wat extra vertrouwen in.

  Voor de Winterspelen werd Bart Swings getipt als een van de medaillekandidaten in de massastart. Na zijn goeie prestaties op de 1.500 en 5.000 meter (telkens de 6e plaats) en 10.000 meter (8e plaats) heeft hij als enige Belg in PyeongChang een olympisch diploma te pakken. Maar Swings hoopt in zijn slotnummer op meer.

  "Ik ben heel tevreden met de Spelen die ik tot nu toe heb gehad", zegt Swings. "Een medaille in de massastart zou de kers op de taart zijn, maar ook als dat niet lukt zal ik tevreden zijn."

  "Ik ben in vorm, schaats goed en heb er alles aan gedaan. Het heeft even geduurd voor ik helemaal hersteld was van de 10 kilometer, maar alles is in orde nu. In het olympische dorp loop ik als een gelukkig man rond. Ik ben blij en heb veel zin in de massastart."

  In die massastart, een race over 16 ronden, kan Swings zijn ervaring als succesvol skeeleraar uitspelen. "Het wordt belangrijk om op het juiste moment te reageren, de krappe bochten goed te nemen en te weten wanneer ik moet aanvallen. Maar eerst moet ik door de halve finale geraken. Dat is het eerste obstakel. Daarna pakken we de finale aan."

  Tussen beide races zit amper een uurtje om te herstellen. "Dat kan in mijn voordeel spelen", zegt Swings. "Ik ben iemand die vrij snel recupereert. Ik ben het gewoon van het skeeleren. Andere jongens hebben daar iets meer last mee, denk ik."

  "Ik heb er vertrouwen in"

  "Ik heb er vertrouwen in. Ik heb met mijn coach al een aantal keer nagedacht over wat er allemaal kan gebeuren en wat ik ga doen. Ik heb een goed plan, maar een massastart blijft onvoorspelbaar. Het is vooral ook op instinct rijden en je timing op peil houden."

  De Zuid-Koreaan Lee is morgen de grote favoriet. Swings: "Lee heeft dit seizoen de meeste massastarts gewonnen. Hij is supersnel, wat heel belangrijk is als het op een sprint aankomt. Hij heeft een ploegmaat die de wedstrijd mee kan controleren. Ik ben benieuwd hoe zij het gaan aanpakken."

  Een gesprekje met Sporza:

  Foto's van de laatste training: