• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische concurrente van Elfje Willemsen betrapt op dopinggebruik

  De Russische bob in actie tijdens de Winterspelen.

  0 / 0
  PyeongChang is een dopinggeval rijker. De Russische bobsleester Nadezjda Sergejeva is tegen de lamp gelopen. Ze heeft positief getest op een verboden hartgeneesmiddel.

  De 30-jarige Nadezjda Sergejeva is 1 van de 168 Russische sporters die tijdens deze Winterspelen in actie komen voor Olympic Athletes from Russia (OAR).

  De stuurvrouw parkeerde haar bob op de 12e plaats, tussen die van Elfje Willemsen (11e) en An Vannieuwenhuyse (13e) in.

  Sergejeva blijkt het spel niet helemaal eerlijk gespeeld te hebben, want bij een dopingcontrole is aan het licht gekomen dat ze medicatie genomen heeft die niet toegelaten is. Het gaat om trimetazidine, een geneesmiddel voor angina pectoris (pijn in de borststreek). 

  Een eerste test buiten competitie op 13 februari gaf een negatief resultaat, een tweede op 18 februari een positief. Sergejeva ontkent dat ze aan het potje gezeten heeft en ook haar entourage is zich van geen kwaad bewust.

  Pittig detail: twee jaar geleden testte Sergejeva al eens positief op meldonium. Ze kreeg geen straf, omdat het middel enkele maanden in het lichaam kan blijven. Meldonium staat pas sinds januari 2016 op de verboden lijst.

  "Ze zijn blij dat we erbij zijn"

  Eerder deze maand had Sergejeva gezegd dat haar concurrentes haar van harte welkom geheten hadden op de Winterspelen. "Ik weet niet hoe het komt, maar de andere vrouwen komen meer dan ooit met ons praten. Misschien is het een teken dat ze geloven dat we echt clean zijn. Ze zijn blij dat we erbij zijn."

  Het is het vierde dopinggeval op deze Spelen. De Russische curlingspeler Kroesjelnitski verloor zijn bronzen medaille nadat hij positief getest had op het gebruik van meldonium. De Sloveense ijshockeyspeler Jeglic en de Japanse schaatser Saito hebben PyeongChang intussen ook al verlaten.

  Nadezjda Sergejeva (rechts op de foto), enkele weken geleden: