• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-marathonloopster Van Landeghem daagt BOIC voor rechter voor gemiste Spelen 1988

  Ria Van Landeghem werd het slachtoffer van een ongeldige dopingcontrole.

  Een jaar na de excuses wil Ria Van Landeghem nu ook een schadevergoeding van het OIC. Na een ongeldige positieve test werd ze enkele dagen voor de Spelen van Seoel naar huis gestuurd door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité én voor 2 jaar geschorst. "Iemand die schade lijdt, mag ook wel vergoed worden", zegt ze.

  Het BOIC maakte gisteravond bekend dat Van Landeghem het comité op 19 februari heeft gedagvaard. "Mevrouw Ria Van Landeghem vordert een schadevergoeding van het BOIC in verband met de dopingcontrole die op 16 september 1988 in Seoel, op de vooravond van de Olympische Spelen, werd georganiseerd.

  Voor Van Landeghem - toen wereldtop in de marathon - moesten de Spelen in Seoel een hoogtepunt worden, maar ze kenden een dramatische afloop nog voor ze begonnen waren.

  Twee dagen voor de start moest ze een preventieve dopingtest afleveren: het A- en B-staal bleken in het antidopinglaboratorium van Seoel positief. Delegatieleider Jacques Rogge van het BOIC stuurde haar naar huis.

  Van Landeghem schreeuwde haar onschuld uit én kreeg in december van 1988 gelijk van de Beroepscommissie van de Vlaamse Atletiekliga (VAL). Zij oordeelden dat de rechten van de atlete geschonden waren. In de lente van 1989 werd die vrijspraak bevestigd door de Internationale Atletiekbond (IAAF).

  Ondanks die vrijspraak en haar plaats in de top 10 heeft het BOIC Van Landeghem 2 jaar van de selectielijsten van internationale competities gehouden.

  A-staal kwam niet overeen met B-staal, sorry van BOIC volstaat niet

  In de loop der jaren hebben gerenommeerde expers, onder wie Peter Van Eenoo van het dopinglab in Gent, Van Landeghem na onderzoek van het dopingstaal en de dopingcontrole gelijk gegeven. Ze stelden vast dat de VAL indertijd zijn vrijspraak niet alleen baseerde op procedurefouten.

  De analyse van het dopingstaal voldeed niet aan de minimumvereisten die in 1988 gangbaar waren in de antidopinglabo's en dus mocht het staal in kwestie nooit positief bevonden worden. Zo vond er mogelijk bij de detectie en analyse van het staal een vervuiling plaats met andere stalen én komt het B-staal niet overeen met het A-staal.

  Het BOIC gaf in maart vorig jaar toe dat het hoofd van het antidopinglaboratorium van Seoel Van Landeghem nooit positief had mogen verklaren. Haar schorsing was onrechtvaardig. Het BOIC wil zich dan ook excuseren", klonk het toen. De twee partijen wilden toen een punt achter de zaak zetten.

  "Iemand die schade lijdt, mag vergoed worden"

  Het BOIC is dan ook verrast dat er nog een staartje komt: "Het BOIC verbaast zich over deze nieuwe ontwikkeling omdat mevrouw Van Landeghem en het BOIC op 7 maart 2017 gezamenlijk een perscommuniqué hebben gepubliceerd waarbij het onderwerp definitief werd afgesloten."

  "De vraag van mevrouw Ria Van Landeghem wordt dus integraal weerlegd door het BOIC. Het rechtsgeschil zal door de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel worden beslecht."

  Van Landeghem reageerde kort op Radio 2: "Ik wil graag de erkenning dat er fouten zijn gebeurd. En natuurlijk heb ik enorme schade geleden. Ik vind dat iemand die schade lijdt, ook vergoed mag worden voor die schade. Het was fijn geweest dat het BOIC uit zichzelf had gezien dat er schade geleden is. Die kan nooit volledig vergoed worden, maar er was zelfs geen poging voor een gedeeltelijke vergoeding."