• home
 • video
 • pas verschenen

  Meertens: "Het wordt oorlog vanavond in Bosnië"

  De Belgian Lions verloren van Rusland en Frankrijk in november.

  De Belgian Lions spelen vanavond een belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd in Sarajevo tegen Bosnië. "De Belgen moeten winnen", zegt Kris Meertens, die commentaar geeft bij de match. Sporza zendt de wedstrijd uit op het kanaal van Ketnet en op sporza.be.

  Na nederlagen tegen Frankrijk en in Rusland hebben de Belgische basketballers een zege nodig in Bosnië. "Want zondag in Frankrijk winnen, daar rekenen ze niet op", aldus Meertens. "En met 0 op 4 wordt het dan al rekenen om eventueel nog derde te worden."

  "België dacht bij de loting in een supermoeilijke groep met Rusland en Frankrijk wel kansen te hebben tegen Bosnië. Maar die wonnen in november onverwacht van Rusland. Damir Krupalija, die nog met Charleroi kampioen werd en hier radiocommentaar geeft voor de Bosnische tv, vertelde me dat dat de strafste stunt uit de geschiedenis van het Bosnische basketbal was."

  "Waar ze zich ervoor weinig kans gaven, zijn ze plots enorm gemotiveerd om het WK te halen. De zaal met 5.000 zitjes is al wekenlang uitverkocht. Op de zwarte markt gaan de prijzen al maal drie."

  "Jonge gasten onder indruk van de sfeer?"

  Meertens verwacht vanavond dan ook een heksenketel. "Waar België misschien de betere spelers heeft, wil de Bosnische ploeg er samen met de fans echt een oorlog van maken."

  "Ik ben benieuwd hoe de Belgen daarmee zullen omgaan. In zulke situaties namen vroeger ervaren mannen als Hervelle (foto), De Zeeuw of Van Rossom de ploeg op sleeptouw. Maar die eerste is gestopt en de andere twee zijn geblesseerd. Ik denk dat de jonge gasten wel onder de indruk zullen zijn van de sfeer."

  Toch zijn de Belgen niet kansloos: "Bondscoach Casteels heeft er goeie hoop op dat het kan in dit "do or die"-duel."

  Er zitten 32 Europese ploegen in de WK-voorronde. In de 8 poules van 4 stoot telkens de top 3 door naar de tweede voorronde.

  Live op Sporza

  U kunt de wedstrijd live bekijken op het kanaal van Ketnet en in de livestream op onze website. De opworp is om 20u.