• home
 • video
 • pas verschenen

  Kim, Kim, Kim, Kim, Kim (en Kim) laten Koreanen kraaien van plezier

  Team Kim staat in de finale van het curling.

  Geen snelle skiester, geen coole snowboarder of een stoere schaatser. Neen, vijf curlingspeelsters uit Zuid-Korea zijn de hype van PyeongChang. Kim, Kim, Kim, Kim, Kim en coach... Kim hebben zelf niet eens in de gaten dat ze dé sensatie zijn van de Winterspelen.

  Garlic Girls

  Curling bij de vrouwen was wel de laatste sport waarin gastland Zuid-Korea vooraf verwacht had een medaille te zullen winnen. Maar kijk, dankzij zeges tegen toplanden als Canada en Zweden mogen de Zuid-Koreaanse vrouwen zondagnacht strijden om het goud.

  Die Zuid-Koreaanse vrouwen, dat zijn: Kim, Kim, Kim, Kim en Kim. 5x achternaam Kim, gecoacht door Kim. Twee Kimmen, Yeong-mi en Kyeong-ae, zijn zussen. Samen met 2 van de 3 andere Kimmen zijn ze afkomstig uit hetzelfde plaatsje: Uiseong, bekend om zijn knoflook. Daarom worden ze ook wel "Garlic Girls" genoemd.

  "Zelf verkiezen we wel "Team Kim", want hoewel we afkomstig zijn van Uiseong hebben we helemaal geen band met knoflook", zegt coach Kim.

  "Druk vermijden"

  Dankzij hun goeie prestaties, maar ook omdat ze er alle 5 stoïcijns kalm bij lijken te blijven, zijn de Garlic Girls uitgegroeid tot dé hype van PyeongChang.

  En dat schijnen de vrouwen zelf niet eens te beseffen, want ze worden door coach Kim zoveel mogelijk afgeschermd van alle aandacht. "Ik wil vermijden dat ze bezwijken onder de druk en de verwachtingen", klinkt het.

  Kim met de grote bril

  De ster van het team is kapitein Kim Eun-Jung. De 27-jarige Koreaanse met de grote bril heeft het zelfs tot "internet-meme" geschopt. Ze lijkt nooit onder de indruk van de omstandigheden en beukte vrijdag met haar laatste steen ook de poort naar de finale open.

  Sunny, Steak, Pancake, Annie en ChoCo

  Vijf keer Kim, dat is verwarrend. Daarom hebben ze alle 5 een bijnaam, een uit de hand gelopen grapje na het ontbijt. Kim Seon-yeong at een spiegelei, "sunny side up" in het Engels. En zo kreeg ze de bijnaam Sunny.

  De andere 4 konden niet achterblijven en kozen ook iets wat ze lekker vinden als bijnaam. En zo zijn de Kimmen nu ook bekend als Sunny, Steak, Pancake, Annie (een yoghurtmerk) en ChoCo (een koekje).