• home
 • video
 • pas verschenen

  "De geesten rijpen, maar er zijn nog veel conservatieve krachten"

  0 / 0
  Vlaanderen telt af naar de Omloop Het Nieuwsblad, maar enkele internationale toppers laten de eerste Vlaamse klassieker links liggen. Sporza sprak met Wouter Vandenhaute over de afwezigheid van onder meer Peter Sagan.

  "Ik streef al jaren naar een meer logische kalender"

  "Ik heb het gevoel dat iedereen geweldig uitkijkt naar de Omloop, ook met het nieuwe parcours", vertelt Wouter Vandenhaute, CEO van Flanders Classics. "De Omloop was al de openingsklassieker en is een WorldTour-koers. Maar ik denk dat het nog meer de opener van het seizoen in Europa zal worden."

  Het deelnemersveld oogt aantrekkelijk, maar Peter Sagan, Alexander Kristoff en John Degenkolb sturen hun kat. "Ik vind het jammer dat ze er niet zijn, maar het is een trend waar je moeilijk tegen kunt ingaan."

  "Er komen nieuwe koersen bij en oude wedstrijden blijven in leven. Het peloton raakt almaar meer verspreid en renners zijn overal op elk moment aan het koersen. Het wordt steeds moeilijker om je als koers te onderscheiden en dat is jammer."

  "Ik denk dat een oplossing alleen maar internationaal kan zijn. Ik denk dat we dringend naar het systeem van de tijd van Merckx moeten, waar de goeie renners tegen elkaar koersten."

  "Ik streef al jaren naar een meer logische kalender, met minder wedstrijddagen en betere renners in de betere koersen. De geesten rijpen, maar er zijn ook veel conservatieve krachten. Wielrennen is een traditionele sport. Ik hoop dat we de komende jaren naar een meer moderne wielersport kunnen gaan."

  "ASO zal de belangrijkste speler blijven"

  Tim Wellens heeft niet de status van kasseispecialist, maar rijdt wél de Omloop. "Ik heb het gevoel dat de jonge renners daar meer voor open staan", legt Wouter Vandenhaute uit. "Ze beseffen dat wielrennen een oude sport is die op zoek moet naar vernieuwing."

  Jonge renners zoals Wellens kunnen daar natuurlijk niet alleen voor zorgen. Vooral koersorganisator ASO is nog altijd zeer machtig.

  "De Fransen zijn heel traditioneel en geven die macht niet graag af. Ze vrezen dat ze bij een echte modernisering een deel van hun macht zullen moeten inboeten."

  "Maar ik denk dat ze zich daarin vergissen. ASO was, is en zal de belangrijkste speler blijven. Maar ik zal pogingen blijven ondernemen om hen te overtuigen om mee na te denken over een meer moderne wielersport. Als zij beslissen dat deze sport zal veranderen, dan zal het gebeuren."