• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Amerikaanse ijshockeydames halen Canadese vrouwen van hun sokkel

  Feest bij de Amerikaanse vrouwen.

  De Canadese vrouwen hebben geen 5e gouden medaille op een rij kunnen veroveren in het ijshockey. In een thriller van een finale haalde de VS de bovenhand in een shoot-out.

  Het duel tussen Canada en de VS is een klassieker in het olympische programma: het was al de 5e keer op 6 Spelen dat dit de finale was. Alleen in 2006 was het geen Canada-VS, toen speelde Zweden de finale tegen Canada.

  Canada ging voor een 5e titel op rij, maar was in het begin van de partij op achtervolgen aangewezen. Na een treffer van Hilary Knight in de eerste periode stond het 1-0 voor Amerika. 

  In de tweede periode kon Haley Irwin de Amerikaanse doelvrouw verschalken en werd het 1-1. De Canadese vrouwen hadden de smaak te pakken en scoorden meteen de 1-2.

  De VS moest herstellen van de klap, maar het venijn zat nog maar eens in de spreekwoordelijke staart. 5 minuten voor tijd kwamen de Amerikanen weer langszij: 2-2 en overtime. Daarin haalde elk land één speelster van het ijs. Wie als eerste scoorde, zou de olympische titel bemachtigen.

  Maar de verlenging bood geen soelaas. De gelijke stand bleef op het bord flikkeren. Zodoende moest een shoot-out de winnaar aanwijzen. Ook daarin ging het in eerste instantie gelijk op tot 2-2. Amerika scoorde de 3-2, waarna Canada miste. Voor Amerika is het de tweede gouden medaille in de geschiedenis. De eerste sprokkelde het in Nagano 1998.

  Foto's, met Jocelyn Lamoureux-Davidson bovenaan (die de 3-2 scoort in de shoot-out):

  Statistiekjes:

  Alle doelpunten in video: