• home
 • video
 • pas verschenen

  Schaatser Blokhuijsen tegen Zuid-Koreanen: "Behandel honden beter"

  Jan Blokhuijsen trekt het boetekleed aan.

  Jan Blokhuijsen heeft zich enige woede op de hals gehaald in Zuid-Korea. De Nederlandse schaatser had tijdens een persconferentie een opmerking gemaakt over honden.

  Jan Blokhuijsen kwam aan het woord na de bronzen medaille voor Nederland in de ploegenachtervolging. Op het einde van zijn sportieve uiteenzetting vroeg hij plots aan het Zuid-Koreaanse publiek om "honden in dit land beter te behandelen".

  De uitspraak van Blokhuijsen werd gretig opgepikt in de Zuid-Koreaanse media. Er lopen meer dan 10 miljoen honden rond in het land en de inwoners staan bekend als eters van hondenvlees.

  Maar het imago van hondeneters strookt niet met de huidige realiteit, zeggen ze in Zuid-Korea, waar het hondenonderwerp heel gevoelig ligt. Veel Zuid-Koreanen voelden zich dan ook aangesproken door de uitspraak van Blokhuijsen en reageerden negatief.

  Blokhuijsen heeft zich intussen verontschuldigd voor zijn uitspraak. "Ik excuseer me bij het Zuid-Koreaanse volk. Ik had dit niet moeten zeggen. Het was niet mijn bedoeling om jullie te beledigen. Ik geef om het welzijn van dieren en wil samen met jullie een betere plaats van de wereld maken. Ik geniet van deze Winterspelen en wil jullie danken voor jullie gastvrijheid."

  Verontschuldigende tweets: