• home
 • video
 • pas verschenen

  Hirscher en Kristoffersen falen op slalom, Zweedse koning ziet onderdaan vieren

  2 honden (l en r) vochten om het been, maar Myhrer (m) liep er mee heen.

  Marcel Hirscher is er niet in geslaagd op zijn favoriete onderdeel, de slalom, een 3e gouden medaille te veroveren. Henrik Kristoffersen leek te profiteren, maar de Noor ging de mist in in de 2e run. Zo ging de Zweed Andre Myhrer aan de haal met de titel. Het regende overigens uitvallers, want ook de Belgen Kai Alaerts (1e run) en Sam Maes (2e run) haalden de finish niet.

  Marcel Hirscher had op deze Winterspelen al indruk gemaakt op de reuzenslalom en de combiné (2x goud) en dan moest met de slalom nog zijn lievelingsonderdeel komen.

  Iedereen ging ervan uit dat Hirscher wel eventjes zijn 3e gouden medaille zou ophalen en zo samen met Killy, Sailer en Kostelic de legende zou ingaan.

  Maar zijn grote Noorse concurrent Henrik Kristoffersen zette heel wat druk op de ketel met een uitstekende eerste run. Hirscher begon al in het eerste deel te knoeien - heel onkarakteristiek - en kreeg het niet meer op de rit. Hij miste een poortje en ging eruit, nota bene op een parcours dat zijn eigen coach gestoken had. Voor het eerst in 2 jaar valt Hirscher uit in een slalom.

  Myhrer zoals Stenmark, Matt zoals zijn broer

  Kristoffersen hoefde het in de 2e run maar naar huis te skiën, maar ook hij kraakte onder de druk. Hij overweeg nog even terug omhoog te skiën, maar zag daarvan het zinloze in.

  Zo won de Zweed Andre Myhrer tot zijn eigen stomme verbazing het goud. Koning Carl Gustaf kon zo de 2e Zweedse slalomkampioen uit de geschiedenis, na de legendarische Ingemar Stenmark, feliciteren.

  Zilver (Ramon Zenhäusern) en brons (Michael Matt) waren niet minder gelukkig, want zij sprongen vanuit het achterveld alsnog het podium op. Matt treedt zo in de voetsporen van zijn broer Mario, die in Sotsji Hirscher van de titel in de slalom had gehouden.

  Belgen worstelen met verraderlijke piste

  De 2 Belgische deelnemers verging het niet veel beter dan Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen. Sam Maes had in de eerste run al moeite om zich overeind te houden, maar hij slaagde daar met de nodige moeite toch in. In de tweede run hoefde hij maar te finishen voor een mooie eindklassering. Met het einde in zicht ging het alsnog mis.

  Ook Kai Alaerts, die op voorhand de top 30 als doel had gesteld, worstelde met de verraderlijke piste. Hij moest in de eerste run eerst hemel en aarde bewegen om een poortje te ronden, overwoog om op te geven maar ging toch door en liet het uiteindelijk toch lopen toen hij andermaal de mist inging.

  Uitslag slalom mannen
    RUN 1RUN 2 
  1.Andre Myhrer (Zwe)47"9351"06 
  2.Ramon Zenhäusern (Zwi)48"6650"67op 0"34
  3.Michael Matt (Oos)49"0050"660"67
  4.Clement Noel (Fra)48"5851"120"71
  5.Alexis Pinturault (Fra)48"5451"180"73
  6.Victor Muffat-Jeandet (Fra)48"3451"410"76
  7.Kristoffer Jakobsen (Zwe)48"7451"200"95
  8.Daniel Yule (Zwi)48"8851"241'13"
  9.Dave Ryding (GBr)49"0951"071'17"
  10.Sebastian Foss-Solevaag (Noo)48"5351"651'19"
   Sam Maes52"90 out 
   Kai Alaertsout