• home
 • video
 • pas verschenen

  Het is (bijna weer) koers: "Moscon is het grootste talent dat er rondrijdt"

  Het wielervoorjaar klopt op de deur. Welke renners blinken er straks op het podium en welke niet? Wij schotelden wielercommentator Michel Wuyts enkele stellingen voor. In deel 3 heeft hij het over enkele buitenlandse hoofdrolspelers: Sagan, Kwiatkowski en Moscon.

  De conclusies van Wuyts over de buitenlandse uitdagers:

  • Het is niet verstandig van Sagan om het openingsweekend niet te rijden
  • Kwiatkowski heeft alles in zich om de Ronde van Vlaanderen te winnen
  • Moscon is het grootste talent dat er op dit moment rondrijdt

  Stelling 1: Het is verstandig van Sagan om het openingsweekend te schrappen

  Wuyts: "Ik vind het onverstandig. Er zijn maar acht kansen in onze koersen, in de kasseiklassiekers. Hij twijfelt ook nog over de Scheldeprijs, dan houdt hij alleen de E3, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix over."

  "Ik denk niet dat hij door schrapping alles wat er nog overblijft, en dan in het bijzonder de Ronde en Parijs-Roubaix, zomaar eventjes zal winnen. Dus ik vind het jammer, een gemiste kans. En het is ook een beetje een devaluatie van die koersen want de wereldkampioen is afwezig."

  "Maar hij zal ervan overtuigd zijn dat datgene wat hij vorig jaar tekort kwam in een aantal wedstrijden, dat hij dat extra zal halen uit een langere periode op stage. Dat hij zo met nog meer verve in die koersen zal kunnen starten en zal willen winnen zoals hij de Ronde van Vlaanderen won in 2016: met voorsprong, met overschot in de finale, alleen."

  "Maar het blijft risky business. Je kan er bekaaid vanaf komen. Stel je voor dat je in de E3, je eerste wedstrijd, tegen de vlakte gaat. Hupla, alles weg."

  Stelling 2: Kwiatkowski heeft alles om de Ronde te winnen

  Wuyts: "Daar ben ik het zonder meer mee eens. Ik viel verstomd achterover toen ik hem bezig zag bij zijn allereerste poging in 2013 in de Ronde van Vlaanderen. Hij ging mee met de lange vlucht en overleefde de Kruisberg nog. Ik dacht die jongen gaat niet kapot."

  "Nu is hij nog eens zoveel rijper geworden. En die heeft de explosiviteit om op Oude Kwaremont mee te gaan en op de Paterberg ten aanval te trekken. En dan heeft hij ook het tijdrijdersvermogen om stand te houden in die laatste 13 of 14 kilometer."

  "Het is wel zo dat hij bij Team Sky meer en meer een klimmer geworden is. Het is geen evidentie om voor die ene koers voldoende body aan te kweken om dan weer een soort omslag te maken naar het klimvermogen. Maar op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten is hij zeker een kanshebber."

  Stelling 3: Gianni Moscon is een joker voor in de voorjaarskoersen

  Wuyts: "Hij is meer dan een joker. Hij is een zekerheid. Qua capaciteiten zou ik hem nu nog niet naast Kwiatkowski plaatsen, maar na het voorjaar misschien wel. Moscon is intrinsiek het grootste talent dat er op dit ogenblik rondrijdt. Jammer dat hij geen Belg is."

  "Hij is goed voor alle terreinen. Hij kan nu al zeggen: "Ik kan meedoen voor top 5 in al die voorjaarsklassiekers". Ze zullen er de handen mee vol hebben. Na het verdwijnen van Luke Rowe was hij welgekomen bij Team Sky. Met Kwiatkowski vormt hij een koningskoppel waar je rekening mee moet houden."

  "Moscon heeft wel een reputatie. Hij werd door zijn ploeg al geschorst vanwege racisme jegens Kevin Reza, daarna gaf hij Reichenbach, die tegen hem getuigd had in de zaak rond Reza een duw, en op het WK ging hij ook nog eens duidelijk in beeld aan de klink hangen. Zal de UCI hem ook nog eens schorsen voor die zaken? Dan heeft hij wel een probleem, dan mist hij een essentieel onderdeel van de voorbereiding. Gebeurt dat niet, dan zal hij meerdere finales kleuren."