• home
 • video
 • pas verschenen

  Elfstedentocht? "Nee, de stand van de zon heeft te veel impact op het ijs"

  Er komt een bitterkoude en aanhoudende periode van vrieskou aan en dat betekent dat in Nederland traditiegetrouw de nervositeit toeneemt. Komt er een Elfstedentocht of niet?

  In België en Nederland wordt het barkoud in België en Nederland. Plassen en waterwegen kunnen dus (plaatselijk) dichtvriezen. Maar om alles in gereedheid te brengen voor een nieuwe Elfstedentocht lijkt het nog te vroeg.

  "Voor een Elfstedentocht zou je toch zeker 10 dagen een temperatuur van -15 ’s nachts moeten hebben en overdag rond het vriespunt. Dat wordt heel moeilijk",  zegt Jean Nico Almey, lid van de De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden op Radio 1. 

  "We zijn 22 februari, in deze tijd van het jaar staat de zon al vrij hoog in vergelijking met december en januari en de zon heeft een enorme impact op het dooien van het ijs overdag."

  "Er spelen nog andere factoren mee, zoals de scheepvaart. Zolang er scheepvaart is, kan er geen ijs groeien. Er moet dus ook een uitvaartverbod komen in Friesland. Daar zal wel aan gedacht worden, maar ik heb het nog niet zien verschijnen.

  "Eens het uitgevaardigd wordt, kan je zeggen dat het op een week of 10 dagen kan. Schaatsen hier en daar zal zeker kunnen, maar voor een Elfstedentocht is 200 kilometer ijs nodig. Dat is niet evident."

  "Elfstedentocht is niet alledaags en krijgt daarom zoveel aandacht"

  Het is ondertussen 21 jaar geleden dat de Elfstedentocht gereden werd. Op 4 januari 1997 maakte Henk Angenent (foto) zich onsterfelijk in Nederland door de laatste editie te winnen.

  "Dat de tocht niet alledaags is, is de reden dat ze zoveel aandacht krijgt. Je kan ook niet zomaar meedoen. Ik ben als lid zeker van startrecht. Er starten in totaal 20 groepen en ik start in groep 12", vertelt zegt Jean Nico Almey.

  "Om 5u 's morgens starten de wedstrijdrijders. Ze zijn met 200 als ik me niet vergis. Daarna starten de tourtochtrijders per 800. Hoe langer je lid bent, hoe vroeger je mag starten. Dat is belangrijk. Een gemiddelde tourtochtrijder doet er 10 tot 14 uur over. Hoe vroeger je start hoe minder je in het donker moet rijden, wat altijd een risico is."