• home
 • video
 • pas verschenen

  Deboosere: "Openingsweekend wordt ijskoud, maar ook kurkdroog en hemelsblauw"

  Deboosere: "Er zal een onaangename noordoostenwind staan."

  0 / 0
  Dit weekend beginnen de renners aan hun voorjaar, maar de lente is wel nog niet echt in het land. De renners zullen niet alleen de Vlaamse wegen, maar ook de Vlaamse koude moeten trotseren in de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne. "Het zal een sterke flandrien zijn die wint", denkt weerman Frank Deboosere.

  Veel voorjaarsrenners gingen hun seizoen voorbereiden in de hitte in Oman of in de Spaanse lentezon, maar de Vlaamse weergoden zijn iets minder mild. "Het wordt koud", windt weerman Frank Deboosere er geen doekjes om.

  "Als ze zaterdagochtend vertrekken, schommelt de temperatuur ongeveer rond het vriespunt. In de namiddag stijgt het kwik naar 4 of 5 graden. Er staat ook een onaangename noordoostenwind met windkracht vier en rukwinden tot 50 kilometer per uur. De wind zal maximaal zijn in de vroege namiddag en dan zal die luwen."

  "In de nacht vriest het. Dus 's ochtends voor de zon opkomt, zitten we bij temperaturen in Vlaanderen tot -4 of -5 graden. De renners die zondag ook koersen, zullen het nog wat zwaarder hebben. Dan zal het ondanks de zonneschijn niet veel warmer worden dan 2 graden en ook dan staat er een nijdige wind. Het zal een sterke flandrien zijn die wint."

  Neerslag moeten we niet verwachten. "Sneeuw zit er absoluut niet in. Het wordt een kurkdroge en hemelsblauwe editie. De lentezon zal zeker helpen om het warm te krijgen. Uit de wind en in de zon is het wel genieten."

  "Als ze een of twee truitjes aantrekken, trappen de renners zich binnen de kortste keren warm. Zwarte handschoenen en kleren kunnen helpen om de zon aan te trekken. Na 10 minuten is het felste leed geleden."

  Zo erg als in 2013 zal het niet worden

  Het wordt dus een fris openingsweekend, maar echt apocalyptische toestanden moeten we niet verwachten. De laatste keer dat de renners zo'n koude Omloop voorgeschoteld kregen was in 2013. Toen schommelde de gevoelstemperatuur 's ochtends rond -8 graden.

  "Ook toen hebben de renners serieus koud geleden, maar de winnaar leeft nog. Echte flandriens kunnen daartegen", vindt Deboosere.

  In datzelfde jaar moest Kuurne-Brussel-Kuurne zelfs afgelast worden door de sneeuwval.