• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen wordt adviseur bij Lotto-Soudal: "Geen complete verrassing"

  Lotto-Soudal strikt Tom Boonen.

  0 / 0

  Lotto-Soudal strikt Tom Boonen.

  Opvallende zet in het wielerlandschap: Tom Boonen gaat aan de slag bij Lotto-Soudal. Boonen, in zijn carrière het uithangbord van tegenhanger Quick-Step Floors, zal een adviserende taak op zich nemen en wordt ambassadeur van het "Captains of Cycling"-project.

  Niet bij Quick-Step, wel bij Lotto-Soudal

  Tom Boonen (37) wordt dus adviseur bij Lotto-Soudal. Hij zal niet in de volgauto plaatsnemen en zal ook zelden op de koersen te zien zijn, maar Boonen kan wel gecontacteerd worden door de Lotto-renners en kan hen ook bijsturen.

  Boonen wordt bovendien ook ambassadeur van het "Captains of Cycling"-project, waarbij het publiek lid kan worden van de grote Lotto-familie en de ploeg op financieel vlak kan steunen.

  Boonen reed het overgrote deel van zijn carrière voor de Quick-Step-formatie van Patrick Lefevere, maar kiest nu dus voor Lotto-Soudal.

  Die beslissing komt niet helemaal uit de lucht gevallen: Paul De Geyter, de nieuwe sterke man van Lotto-Soudal, was jarenlang de manager van Boonen. Fietsconstructeur Ridley is dan weer de werkgever van vader André Boonen.

  Boonen: "Ik had zelf ook een klein beetje zenuwen"

  "Een complete verrassing zal dit wel niet zijn", lachte Tom Boonen bij Sporza. "Maar ik had zelf ook een klein beetje zenuwen en vond het een beetje raar."

  "Anderzijds: mijn carrière is 20 jaar geleden bij Marc Sergeant begonnen. Hij heeft het idee in mijn hoofd geplant dat ik prof kon worden. Hij was mijn eerste serieuze ploegleider."

  "En toen Paul De Geyter twee jaar geleden over Lotto sprak, was die interesse ook gewekt. Nu was er met Captains of Cycling eindelijk een project waar ik mijn schouders mee wou onder zetten."

  "Er is ook een adviserende rol, want de ploeg moet zich herorganiseren en er is veel veranderd. En er moet nog veel veranderen. Met mijn ervaring kan ik daar mijn steentje toe bijdragen." 

  "Ik kan hier beter iets doen voor Belgische koers dan bij Quick-Step"

  "Paul is al 20 jaar een hele goeie vriend van mij. Hij heeft altijd mijn belangen verdedigd. Die stap is voor mij dan ook iets minder groot geweest. Anders was het misschien onmogelijk geweest om hier te staan", vervolgt Tom Boonen, voor wie zijn racecarrière wel prioritair blijft.

  "Het is de bedoeling om van Lotto een wereldspeler te maken. Ik heb mezelf afgevraagd wat ik het meest uitdagend vond. Bij Quick-Step aan de slag gaan, dat al top is? Of Lotto de aansluiting helpen maken met de wereldploegen?"

  "Ik denk dat ik hier beter iets kan doen voor de Belgische koers dan bij Quick-Step. Het ging vooral over de groeimarge die ik nog zag. Ik kies niet voor de makkelijke weg, om een topploeg top te laten blijven. Maar ik kies wel voor de weg om een ploeg die af en toe meedraait in grote koersen dat voortdurend te laten doen."

  "Hoeveel dagen ik dan als adviseur zal fungeren? Dat kan ik niet zeggen. Dat zal afhangen van de momenten waarop er zich iets voordoet. Is er een kleine crisis? Moet er een beslissing genomen worden?"

  "Dan zullen ze mij nodig hebben en zal ik zeggen wat ik vind. Of dat gebruikt wordt, dat is hun keuze. Als ze me nodig hebben, dan ben ik er. En ik zal vrijuit mijn gedacht zeggen."

  Boonen wordt ambassadeur van "Captains of Cycling"

  "Het Captains of Cycling-project bestaat al een jaar", legt Tom Boonen uit. "Ik vind het een heel goed idee: Vlaanderen is een wielernatie, maar er is nooit iets gebeurd om die mensen te groeperen. In het voetbal heeft iedereen wel een clubgevoel."

  "Momenteel zijn er een 1.000-tal leden en met de echte lancering willen we daar nog veel leden aan toevoegen."