• home
 • video
 • pas verschenen

  26 jaar wachten op medaille, maar twee 16-jarigen verbreken de vloek

  Sweet 16: Porteous en Sadowski zorgden twee keer voor brons.

  De laatste keer dat Nieuw-Zeeland een olympische medaille won, waren Zoi Sadowski-Synnott en Nico Porteous nog niet geboren. Donderdag zorgden de twee 16-jarigen voor de eerste medailles voor hun land op de Winterspelen sinds 1992.

  "Nu ben ik een quizvraag"

  Skiester Annelise Coberger was tot vandaag de eerste én laatste die voor Nieuw-Zeeland een medaille kon winnen op de Winterspelen. In 1992 in Albertville pakte ze zilver op de slalom.

  Sindsdien wachtten de Nieuw-Zeelanders op een nieuwe olympische medaille en vandaag was het na 26 jaar eindelijk prijs. De 16-jarige snowboardster Zoi Sadowski-Synnott pakte een bronzen plak in de big air.

  "Ik was teleurgesteld na mijn 13e plaats in de slopestyle, mijn favoriete discipline. Vandaag heb ik gewoon alles gegeven. Ik kan het niet geloven dat ik vanaf nu een quizvraag ben", grapt Sadowski.

  "Vloek verbroken"

  De bronzen plak van Zoi Sadowski-Synnott werkte motiverend voor de eveneens 16-jarige freestyle skiër Nico Porteous. Die moest net voor zijn eerste run in de halfpipe nog overgeven van de spanning, maar won toch maar mooi het brons. Porteous is de eerste Nieuw-Zeelandse man die een olympische medaille kan winnen op de Winterspelen.

  "Het gaf me een enorme boost om Zoi brons te zien pakken. Zij heeft me geïnspireerd", zegt Porteous. "Ik ben enorm trots om Nieuw-Zeelander te zijn vandaag. Met twee medailles op één dag denk ik dat we de olympische vloek nu wel verbroken hebben."