• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanden Stock geeft het stokje door bij de Pro League

  Vanden Stock (archief) bood zijn ontslag aan op de maandelijkse vergadering.

  Roger Vanden Stock heeft zijn ontslag aangeboden als voorzitter van de Pro League, de vereniging van 24 profclubs in ons land. "Op mijn 75e is de tijd gekomen om te stoppen", zei de afscheidnemende Anderlecht-voorzitter.

  "Ik zal niet helemaal uit het voetbal verdwijnen"

  Roger Vanden Stock begon in 2015 aan een tweede ambtstermijn als voorzitter van de Pro League, de vereniging van profclubs in ons land.

  Maar Vanden Stock zwaait komend weekend af als voorzitter van Anderlecht. Marc Coucke neemt de fakkel over bij de landskampioen en de verkoop van RSCA heeft wellicht een rol gespeeld in deze beslissing van Vanden Stock.

  "Ik denk dat het genoeg geweest is", vertelde Vanden Stock na de vergadering van de Pro League vanmiddag. "Iemand anders zal het vanaf nu moeten doen."

  "Of mijn ontslag aanvaard werd? Ze moeten het niet aanvaarden, ik heb het aangekondigd. Het is altijd een emotioneel moment als je zoiets doet. Ik ben 75 jaar, het is tijd om dit aan anderen te laten. Ik zal niet helemaal uit het voetbal verdwijnen, ik zal Anderlecht blijven volgen en steunen."

  Over competitieformat: "Nog geen meerderheid om te veranderen"

  De Pro League zat vandaag samen over de competitieformule van het Belgische voetbal. Afscheidnemend voorzitter Roger Vanden Stock gaf nog een korte stand van zaken over de gesprekken met de profclubs.

  "Er is veel besproken. Het is duidelijk dat er geen consensus is. Vandaag was het een eerste stap. Als je deze formule na 10 jaar niet in vraag stelt, dan ben je niet goed bezig", zegt Vanden Stock.

  "Iedereen heeft kunnen zeggen wat hij moest zeggen. Eerst volgt een analyse van alle antwoorden van de clubs. De standpunten zijn duidelijk, maar er is nog geen meerderheid om te veranderen. Voor de algemene vergadering van juni moet er zeker een beslissing zijn."

  De Witte "Of ik Vanden Stock wil opvolgen? Zeker niet"

  AA Gent-preses Ivan De Witte was tussen 2007 en 2012 de sterke man van de Pro League. "Iedereen was een beetje verrast door de zeer vastberaden uitspraak van Roger dat hij zou stoppen als voorzitter", geeft De Witte bij Sporza aan.

  "Dit was niet het moment om over zijn opvolger te praten. Dat zou niet fair geweest zijn. Dat zal nu langzaamaan wel aan de orde komen, omdat we er goed over moeten danken. Want dit is wel een belangrijke functie."

  "Of ik kandidaat ben als opvolger? Neen, daar denk ik niet aan. Zeker niet. Ik denk er wel aan om goed mee te werken aan het opvolgingsproces, omdat ik het belang van deze functie inzie."

  "Het is tijd om de fakkel door te geven"