• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe finales en aangepaste kalender: dit moet u weten over het voorjaar

  De Muur van Geraardsbergen wordt de scherprechter in de Omloop.

  Heel wat voorjaarsklassiekers zullen er dit jaar iets anders uitzien. Ook de wielerkalender is lichtjes hertekend. Wij bundelen de veranderingen in een handig overzicht, zodat u helemaal klaar bent voor het Vlaamse voorjaar, dat zaterdag van start gaat.

  Omloop Het Nieuwsblad: nieuwe finale

  De Omloop Het Nieuwsblad opent zaterdag het Vlaamse voorjaar. Maar wie reikhalzend zit uit te kijken naar de kasseien van de Lange Munte en de klassieke finish in Gent, is eraan voor de moeite. De Omloop heeft immers een nieuw jasje gekregen en volgt vanaf Brakel het oude tracé van de Ronde van Vlaanderen. Mét de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg in volle finale en aankomst in Meerbeke. Verwacht u zaterdag dus maar aan een flinke portie nostalgie.

  Driedaagse wordt eendaagse wedstrijd

  Ook de Driedaagse De Panne-Koksijde heeft een grondige facelift gekregen. Niet alleen schuift de wedstrijd een weekje naar voren in de kalender, waardoor het niet langer de laatste koers is voor de Ronde van Vlaanderen, maar er is ook gesleuteld aan het hele concept. Zo is er dit jaar slechts 1 koersdag voor de mannen, op woensdag 21 maart, van Brugge naar De Panne. De dag nadien staat er dan een wedstrijd voor vrouwen op het programma.

  Dwars door Vlaanderen: Kluisberg in de plaats van Oude Kwaremont

  Dwars door Vlaanderen wisselt van plaats met de Driedaagse en wordt dus op woensdag 28 maart de laatste wedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen. En dat is niet de enige verandering. Omdat Flanders Classics de Oude Kwaremont en de Paterberg wil reserveren voor de Ronde, verdwijnen die twee hellingen uit Dwars door Vlaanderen. In de plaats krijgen de renners de Kluisberg (2 keer) en de Knokteberg (3 keer) op hun boterham. De finale, met het Vossenhol, de Holstraat en de Nokereberg, blijft ongewijzigd.

  De Nokereberg maakt naar goede gewoonte ook zijn opwachting in Nokere Koerse. Die wedstrijd, op 14 maart, krijgt dit jaar een aangepast parcours, dat 10 kilometer korter is, maar de renners wel in totaal 15 kilometer kasseien voorschotelt.

  Scheldeprijs: start in Terneuzen, kans op waaiers

  Geen start in Antwerpen meer voor de Scheldeprijs. De organisatie wijkt in de plaats daarvan uit naar Terneuzen, in Nederland. Daarna gaat het door Zeeland richting Schoten, waar 3 plaatselijke ronden worden afgewerkt. De organisatie hoopt dat de wind van de partij is in Zeeland, wat voor een spectaculair koersverloop kan zorgen.

  Amstel Gold Race: smallere wegen in de finale

  Vorig jaar werd de Amstel Gold Race al grondig hertekend. Zo verdween de Cauberg uit de finale. Ook dit jaar heeft de organisatie wat aanpassingen bedacht. Na de beklimming van de Geulhemmerberg volgt vanaf nu een afdaling langs de Kuitenbergweg, die smaller is dan de vorige route. Met die wijziging hoopt koersdirecteur Leo van Vliet op een spannendere ontknoping.

  Waalse Pijl: de intrede van La Redoute

  Wie La Redoute zegt, denkt onmiddellijk aan Luik-Bastenaken-Luik. Maar daar komt vanaf dit jaar verandering in. De steile helling doet haar intrede in de Waalse Pijl, na 82 kilometer wedstrijd. Daarmee is het de 2e van 11 hindernissen. Beslissend wordt La Redoute dus niet, maar de renners zullen die 2 kilometer aan 8,9 procent wel voelen.

  Tourrenners op Vlaamse wegen

  Het is ook uitkijken naar een aantal onverwachte namen in de Vlaamse kasseiklassiekers. Omdat de Ronde van Frankrijk dit jaar de kasseien van Parijs-Roubaix aandoet, willen een aantal klassementsrenners al eens proeven van de stenen. Zo zal Vincenzo Nibali aan de start van de Ronde van Vlaanderen staan. Romain Bardet en Mikel Landa prijken dan weer op de (voorlopige) deelnemerslijst van Dwars door Vlaanderen.

  Kleinere ploegen met 7 renners

  Het peloton is dit jaar wat kleiner geworden. Ploegen mogen immers nog maar met 7 renners starten in plaats van met 8. Dat is een beslissing van de UCI om de wedstrijden aantrekkelijker te maken. Met een renner minder zou het immers moeilijker moeten zijn om een koers te controleren.

  Overzicht voorjaarskoersen 2018