• home
 • video
 • pas verschenen

  Mannaert en De Witte zien het anders: Wel of geen meerderheid tegen play-offs?

  0 / 0
  De reacties na de vergadering van de Pro League waren opvallend voorzichtig. De sfeer was constructief, maar tussen de lijnen valt bij twee hoofdrolspelers een opvallend verschillend geluid te horen over de afschaffing van de play-offs.

  Mannaert: "Een meerderheid van de clubs wil afscheid van huidige systeem"

  Vincent Mannaert van Club Brugge kwam als eerste uit de vergadering. Het standpunt van zijn club is al langer bekend. Club-voorzitter Bart Verhaeghe wou zelf niet reageren, maar het is bekend dat hij geen heil ziet in een play-off-systeem.

  "Wij zijn altijd duidelijk voor totale afschaffing van de play-offs geweest", zei Mannaert. "Alleen is er nog geen meerderheid over welk format er dan moet komen. Als je met 24 clubs bent, zullen er over enkele weken 18 sowieso ontevreden zijn. Enerzijds de 8 clubs uit 1B en anderzijds de 10 die Play-off I niet halen."

  "Bovendien stel ik vast dat de fans ook liever een reguliere competitie willen. Het is duidelijk dat een meerderheid van de clubs hier aanwezig afscheid wil nemen van het huidige format. Maar dat is slechts de eerste stap. De tweede stap is wat het alternatief moet worden." 

  "Maar goed, het is nog vroeg. De vergadering vandaag was bedoeld om gedachten uit te wisselen. Hierna zien we wel wat het zal worden."

  De Witte: "Er is niet 1 dominant idee uitgekomen"

  De vergadering verliep vandaag in twee delen. In de voormiddag kregen de clubs een presentatie met cijfers die de Pro League zelf had meegebracht. In de namiddag mocht elke club zijn eigen visie op een hervorming presenteren.

  "Ik vond het een nuttige vergadering. De Pro League heeft goed gewerkt", begon AA Gent-voorzitter Ivan De Witte na de vergadering. "De Pro League had data bij over het toeschouwersaantal, de inkomsten uit tv-rechten en een verhoging van de totale inkomsten. Zo kunnen we met simulatie de toekomst misschien een beetje voorspellen."

  De mening van de Witte is na de vergadering niet veranderd. "Als ik uit eigen naam spreek, dan ben ik voor het behoud van het huidige format. Misschien met als oplossing een competitie met 14 clubs in 1A en 10 in 1B. Dat zal clubs uit 1B misschien bevallen." 

  "Ja Club Brugge heeft voorgesteld de play-offs helemaal af te schaffen. Club heeft absoluut het recht die mening te formuleren en ze hebben ook goede argumenten. Maar ik denk dat nog een aantal meetings nodig zal zijn om tot een conclusie te komen. Ik kan niet zeggen dat er 1 dominante mening naar voren is gekomen in de vergadering."