• home
 • video
 • pas verschenen

  Klaas Vantornout zwaait zondag af: een overzicht van zijn carrière

  Vantornout neemt afscheid van de cross.

  Vanavond rijdt Klaas Vantornout op de Cyclocross Masters in Waregem zijn laatste veldrit in eigen gouw. Zondag neemt hij definitief afscheid van de sport. Dan rijdt hij in de Sluitingsprijs Oostmalle zijn laatste rondjes in het veld. Wij blikken terug op zijn carrière.

  Pronken met de Belgische driekleur

  In 2006 maakte Vantornout zijn opwachting bij de profs. In zijn eerste winter bleven overwinningen uit, maar hij veroverde wel meteen zilver op het Belgisch kampioenschap, na Bart Wellens. Dat bleek een voorbode voor meer goede prestaties op het BK. In het seizoen 2009-2010 werd hij opnieuw 2e (na Sven Nys), in 2012-2013 en 2014-2015 pakte hij wel de titel.

  Die 2e titel was wel veelbesproken. In de slotronde gleed Vantornout uit op een helling, maar dat draaide vreemd genoeg in zijn voordeel uit omdat hij de anderen daarmee ophield.

  VIDEO: Vantornout kroont zich in 2015 voor de 2e keer tot Belgisch kampioen

  Controverse over het BK-parcours

  Maar Vantornout en het BK, dat betekende in 2014 ook controverse. In de aanloop naar dat kampioenschap kwam hij in een storm terecht omdat hij geld zou geboden hebben aan de organisatie om de balkjes op het parcours in zijn voordeel aan te passen. Zelf ontkende hij dat verhaal, maar de hetze was een feit.

  2 keer vicewereldkampioen

  Niet alleen op het Belgisch kampioenschap toonde Vantornout zich, hij kroonde zich ook 2 keer tot vicewereldkampioen. In 2010 in Tabor moest hij enkel Zdenek Stybar laten voorgaan, 3 jaar later was Sven Nys te sterk in Louisville.

  Hij was ook 6 keer de snelste in een klassementscross, telkens in de Superprestige. 2 keer won hij in Gieten (2008-2009 en 2012-2013) en 2 keer in Middelkerke (2010-2011 en 2012-2013). Ook Ruddervoorde en Gavere prijken op zijn erelijst, die in totaal 29 zeges telt.

  VIDEO: Vantornout verovert zilver op het WK in Louisville

  Moeilijke relatie met de crossfans

  Vantornout staat bekend als een renner die geen blad voor de mond neemt. Dat leidde tot een bij momenten moeilijke relatie met crossfans. "Ik heb uitspraken gedaan die ik misschien niet moest doen", zei hij daar eind vorig jaar zelf over. "Ik ben iemand die zegt waar het op staat. Dat heeft me groot gemaakt, maar de laatste jaren heeft het me ook een klein beetje gekraakt."

  "Ik kon niets positief meer doen voor de toeschouwers. Maar goed, nu maak ik weer veel plezier. Ik heb nog nooit zo veel supporters gehad. Waar die plots vandaan komen, weet ik ook niet. Ik heb de indruk dat de mensen toch respect hebben voor mijn carrière."

  VIDEO: "Nog nooit zo veel supporters gehad"

  Kwinkslagen

  Niet alleen voor straffe uitspraken kun je bij Klaas Vantornout terecht. Hij staat ook altijd garant voor een grapje. Dat bewees hij dit seizoen nog toen Renaat Schotte hem in Ruddervoorde vroeg of hij "iets zou kunnen klaarmaken op dit parcours".