• home
 • video
 • pas verschenen

  D'hoore voor WK: "Ik wil in elk onderdeel een medaille proberen te pakken"

  0 / 0
  Het WK baanwielrennen start op 27 februari. Met Kenny De Ketele, Moreno De Pauw, Jolien D’hoore en Lotte Kopecky hebben de Belgen enkele ijzers in het medaillevuur. "De Pauw en ik zijn de beste match. Iedereen weet dat wij bij de favorieten zijn", is De Ketele zelfzeker. Achter de naam van Kopecky staat nog een vraagteken na haar val. "Ik hoop dat er een mirakel gebeurt."

  De Ketele: "Iedereen weet dat wij de favorieten zijn"

  Kenny De Ketele droomt van de wereldtitel in Apeldoorn. "Heel levendig zelfs, ook overdag", geeft hij toe. "Ik ben al sinds 2012 op jacht naar de bevestiging van de titel die ik in de ploegkoers met Gijs Van Hoecke behaald heb. Ik was er al een paar keer dichtbij. Vorig jaar pakte ik nog zilver en brons. Dat resultaat heeft mij gemotiveerd om dit jaar minstens opnieuw dat niveau te halen."

  "Mijn winter was perfect. Ik heb 6 zesdaagses gereden en er vier gewonnen. Ik reed drie wereldbekers, won 1 keer en pakte twee podiumplaatsen. Maar een WK is een momentopname. Alles moet perfect lopen in dat uurtje."

  De Ketele rijdt samen met Moreno De Pauw. "Ik durf met 100 procent zekerheid te zeggen dat wij de beste match zijn, naast en op de fiets. We zijn goed op elkaar ingespeeld en zijn technisch veel beter dan de rest. Daar zal het niet aan liggen. Nu gaat het over de tactische keuzes, maar die zijn vooraf moeilijk te bepalen."

  De Belgen lijken de grote favorieten. "Iedereen weet dat ook. We hoeven onze kont maar van onze zadels te wippen of alle coaches staan aan de zijlijn te roepen. Samen met Frankrijk en Australië zijn we de drie topfavorieten. Daar zal iedereen een beetje naar kijken. Een extra voordeel voor ons is dat het dichtbij is. We kunnen rekenen op heel wat supporters, het zal ons goed doen om vertrouwde gezichten in de tribunes te zien. Belgische fans zijn ook zeer luidruchtig. Die kunnen ons op de juiste momenten dat extra procentje geven."

  De Pauw: "Als je brons kan pakken, kan je ook goud winnen"

  Ook Moreno De Pauw heeft honger naar de titel. "De ploegkoers met De Ketele is een van de doelen. We werken al een paar jaar aan de achtervolging en we willen tonen dat we vooruitgang geboekt hebben."

  "Het is een droom om ooit wereldkampioen te worden en nu het zou mooi zijn omdat het nu bijna voor eigen volk is.We moeten rekenen op een goeie vorm die dag, maar daarmee moet je altijd wat geluk hebben. Vorig jaar pakten we brons, dat is goed, maar als je derde kan worden, kan je ook winnen."

  "We doen nu ook al heel de winter mee voor het podium, dus we moeten er zeker in geloven. De landen die we toen tegenkwamen, Italië, Frankrijk en Spanje, zijn de landen waar we ook nu rekening mee moeten houden. We weten naar wie we moeten kijken, maar ze zullen ook naar ons kijken."

  De ploegkoers wordt ook olympisch. Is dat een extra motivatie? "Zeker. We hebben het altijd heel graag gedaan, maar het is zeker positief dat het nu olympisch is. Zeker voor de media-aandacht. Dat is motiverend."

  D'hoore: "Ik wil in elk onderdeel een medaille proberen te pakken"

  Met Jolien D'hoore en Lotte Kopecky hebben de Belgen ook twee titelverdedigers. Maar een val van Kopecky strooit mogelijk roet in het eten. "Ik kon het eerst niet goed geloven", vertelt D'hoore. "Ze stuurde me een berichtje om te zeggen dat ze gevallen was. Ik had nog niet het ergste verwacht, maar later op de avond bleek toch dat er meer aan de hand was. De timing is heel slecht, maar een valpartij is rap gebeurd, zeker in het wielrennen. Het is jammer."

  D'hoore zelf lijkt wel in topvorm. "Ik heb heel hard getraind deze winter. Ik denk dat ik er klaar voor ben, het seizoen mag beginnen. Ik weet niet of ik sterker ben dan vorig jaar, maar ik voel me goed. Ik ben ook al een jaartje ouder en sterker misschien."

  "Ik rijd zaterdag nog de Omloop Het Nieuwsblad en zondag de Omloop van het Hagenland. Maar ik heb geen moeite met die overschakeling naar de baan. Ik heb het altijd al zo gedaan. Mentaal is het een heel leuke afwisseling."

  Op het WK in Apeldoorn rijdt D'hoore de scratch, de ploegkoers en de puntenkoers. Op hoeveel medailles mikt ze in Apeldoorn? "Ik wil in elk onderdeel zeker een medaille halen. Ik zal mijn best doen, maar het is niet makkelijk want het niveau is zeer hoog. Vorig jaar pakte België vijf medailles, daar gaan we toch opnieuw voor."

  Kopecky: "Ik hoop dat er nog een mirakel gebeurt"

  Lotte Kopecky is het grote vraagteken in de Belgische selectie na haar valpartij. "Ik ben gisteren naar het ziekenhuis geweest voor een tweede controle en er is gewoon een kneuzing vastgesteld. Er is niets gebroken."

  "Het doet wel pijn als ik rijd, maar ik bekijk het dag per dag. Ik weet nog niet of mijn WK in het gedrang komt. Het is een tegenslag want ik ben conditioneel wel in orde. Ik zou heel graag onze titel verdedigen. Ik heb nog 9 dagen dus ik hoop dat er een mirakel gebeurt."

  "Waar ik hoop te scoren? Ik hoop vooral dat ik kan starten en dan een goede ploegkoers kan rijden."