• home
 • video
 • pas verschenen

  Amper 5 van de 24 clubs zouden huidige competitieformat willen behouden

  Ivan De Witte is een van de voorzitters die het systeem willen behouden.

  0 / 0

  Ivan De Witte is een van de voorzitters die het systeem willen behouden.

  De Pro League, de vereniging van 24 profclubs, heeft vandaag vergaderd over de competitieformule in ons land. Een knoop werd er nog niet doorgehakt, maar het huidige format zou nog maar weinig steun krijgen. Amper 5 van de 24 clubs zouden het willen behouden. Het gaat over Gent, Genk, Charleroi, STVV en KV Oostende.

  Na 8,5 seizoenen ligt het huidige competitieformat in ons land opnieuw ter discussie. De 24 profclubs uit 1A en 1B zaten daarom vandaag samen om de pro's en contra's te bespreken. Uit onze informatie bleken nog maar 5 van de 24 clubs achter het huidige systeem te staan.

  Alleen Gent, Genk, Charleroi, STVV en KV Oostende zouden tevreden zijn met dit systeem, met 16 clubs in 1A en 8 in 1B en de play-offs zoals die nu georganiseerd zijn.

  De 8 clubs uit 1B deden samen een voorstel om de competitie te hervormen. Zij stellen een format voor waarin de 24 clubs opgedeeld worden in drie groepen van 8.

  5 competitieformules werden besproken

  De Pro League lijstte zes mogelijke formats op die geëvalueerd werden. Het idee van een BeNeLeague, met een verzameling van Belgische en Nederlandse clubs, is volgens de Pro League niet haalbaar en werd meteen geschrapt. Daardoor bleven er nog vijf over.

  Een eerste mogelijkheid is een klassieke competitie met twintig ploegen, waardoor de play-offs afgeschaft worden en er vier profclubs minder zijn. Ook een klassieke competitie met zestien ploegen behoort tot de opties. Daardoor zou het aantal speeldagen in de Jupiler Pro League fel afnemen, maar omdat er geen play-offs meer zijn loopt de Proximus League begin maart al op zijn einde.

  Naast de huidige formule met play-offs lag er ook een voorstel op tafel met play-offs, maar zonder een halvering van de punten. Dan zouden er 14 clubs in 1A zitten en 10 in 1B. Het enige probleem is dat er in het overgangsjaar dan wel drie degradanten zouden zijn in plaats van één. Daarvoor denkt de Pro League aan een dalersvergoeding van drie miljoen euro en het eenmalige optrekken van de tv-gelden voor de Proximus League.

  Ten slotte ligt er ook een compleet nieuwe formule op tafel waarbij de opdeling tussen 1A en 1B verdwijnt. De 24 profclubs zouden dan opgedeeld worden in drie reeksen van acht en nadien worden er play-offs gespeeld in twee reeksen van twaalf. Dat is het format waar de clubs uit 1B vooral oren naar hebben.

  De verschillende opties met voor- en nadelen

  Competitieformats
  Competitieformat+-
  BeNeLeagueInternationale markt (schaalvoordelen) Inhaalbeweging t.o.v. grote 5 competitiesGeringe haalbaarheid Voordelen beperkt tot aantal clubs Competitie overblijvende clubs Pro League verliest controle over product Mislukking rampzalig
  Klassieke competitie met 20Eenvoud 2 speeldagen minder Competitie met alle profclubs4 leden naar 1e amateur Meer wedstrijden "zonder belang" Wat met integratie U21 in amateurvoetbal
  Klassieke competitie met 16Eenvoud 10 speeldagen minder Opwaardering Croky Cup mogelijkTé weinig wedstrijden en mogelijke gevolgen voor inkomsten (tv, commercieel, ticketing) Wat met Proximus League (28 speeldagen)?
  Huidig competitieformatBrede publiek vertrouwd met formule Mogelijk verband met stijging tv-rechten, inkomsten uit ticketing en UEFA-ranking Groot aantal wedstrijden met belang Puntendeling zorgt voor spanning tot het eindecomplexiteit 40 speeldagen Moeilijke combinatie POI-wedstrijen met kwalificaties kwartfinales Europa League Croky Cup midweek Puntendeling kunstmatig
  Competitie met 14 en Play-offsBrede publiek bekend met Play-offs Minder complex (géén puntendeling, géén vermenging met 1B) Mogelijk verband met stijging tv-rechten, inkomsten uit ticketing en UEFA-ranking Groot aantal wedstrijden met belang Ideaal aantal speeldagen (36)2 extra clubs degraderen naar 1B (financiële regeling)
  2x12 -> 3x8 of 3x8 -> 2x12Volledige integratie 1B in 1A Ideaal aantal speeldagen (36)Afschaffing Proximus League Onbekend format, risico Opnieuw complex systeem Evenwicht tussen poules Haalbaarheid