• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetbalbond leidt acht nieuwe videorefs op

  Volgend seizoen is de VAR bij elke JPL-match aanwezig.

  De Belgische voetbalbond is bezig met de opleiding van acht nieuwe videorefs, onder wie zes semiprofessionele scheidsrechters. De extra videorefs zijn nodig, want vanaf volgend seizoen moet de Video Assistent Referee (VAR) in alle wedstrijden kunnen tussenkomen.

  Ex-scheidsrechters Christophe Virant, die dit seizoen na 2 mislukte fysieke proeven zijn fluitje opborg, en Laurent Colemonts worden omgevormd tot video-assistenten. Van de 8 refs die afgelopen zomer een semiprofessioneel contract ondertekenden, volgen de 6 internationale scheidsrechters een omscholing tot videoref: Sébastien Delferière, Bart Vertenten, Lawrence Visser, Jonathan Lardot, Erik Lambrechts en Alexandre Boucaut.

  "Volgend seizoen zijn er per weekend 8 wedstrijden met VAR. Tegen dan hebben we 12 videorefs ter beschikking, waardoor we onszelf wat ruimte geven", zegt scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

  "Ook in het buitenland worden de internationale refs omgeschoold tot videorefs. We kunnen onze toprefs die kans niet ontnemen. Als ze niet als hoofdscheidsrechter op een WK of EK geraken, waarom dan niet als videoref?"

  "Ik voorzie geen problemen"

  Ex-scheidsrechters Tim Pots, Christophe Delacour, Yves Marchand en Kris Bellon zullen volgend seizoen samen met nieuwkomers Virant en Colemonts de vaste pool van videorefs vormen. Zij zitten elk weekend minstens een duel in het busje. De zes internationals vullen de twee overige wedstrijden in.

  "Als we het vooropgestelde schema kunnen volgen, zullen de semiprofessionele scheidsrechters dus om de 3 weken als videoref fungeren", vertelt Verbist. Hun rol als vierde assistent zal dan vaker ingevuld worden door scheidsrechters uit 1B. "Ik voorzie geen problemen."