• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandeweyer en De Buck voor big air: "Goed gevoel op training"

  Vandeweyer deed vorig jaar op het WK beter dan De Buck en Smits.

  0 / 0
  Stef Vandeweyer is met zijn 18 de jongste Belgische snowboarder op de Spelen. Vorig jaar op het WK big air deed hij beter dan Seppe Smits en Sebbe De Buck met een 15e plaats. Vandaag trainde de snowboarder voor de kwalificaties van de big air morgen: "We moeten rekening houden met de wind", stelde Vandeweyer vast.

  Vandeweyer hield een goed gevoel over aan de training: "Het ging vrij vlot. De wind is wel aan het opkomen, daar zullen we rekening moeten mee houden. Maar voorlopig gaat het goed."

  Vandeweyer deed ook al mee op de slopestyle, maar daarin kwam hij 2 keer ten val. De big air is meer zijn ding. "Ik heb 1 goeie sprong, die meestal wel goed gaat. Dat zal mij helpen, maar de andere riders hebben natuurlijk ook een uitstekende sprong. Dus zal het afhangen van de punten van de jury", vertelde hij gisteren al op de persconferentie. Er mogen maar 12 van de 36 snowboarders door naar de finale.

  De sprong van Vandeweyer is een front side 1440. "Dat is eerst met je gezicht naar beneden draaien en dan 4 rotaties rond je as maken."

  "Wil trick landen, plaats maakt minder uit"

  Hij gaat goed om met de druk: "Niet iedereen verwacht dat ik iets speciaals ga doen. Ik denk wel dat het moet lukken. Ik zal blij zijn als ik mijn trick land. Dan maakt de plaats eigenlijk minder uit."
  Sowieso leert hij veel bij: "Ik doe veel ervaring op van hoe het eraan toegaat op de Spelen. De slopestyle heeft me zeker ook al geholpen voor deze wedstrijd."

  Alvast 1 meevaller is dat hij in tegenstelling tot Sebbe De Buck (hand) en Seppe Smits (knie) helemaal fit is.

  De Buck: "Het was strijd, maar heb vertrouwen gekregen"

  Enkele weken geleden brak Sebbe De Buck zijn rechterpols, die hand heeft hij nodig om zijn plank vast te nemen bij de big air. Hoe is het daarmee?

  "Het is zeker nog niet ideaal, maar het gaat al beter dan met de slopestyle. Ik heb nu een iets lichtere brace om. Mijn duim doet een beetje pijn, maar de kinesist zal dat straks wel in orde brengen."

  De Buck hoopt morgen met een trick uit te pakken die iets anders is, zodat hij in het hoogstaande veld het verschil kan maken met de rest. Wat leerde de training hem? "Ik ben zeker tevreden, al was het een hele strijd. Voor mij is dit een kleine jump, ik heb de trick alleen nog maar gedaan op een grote jump. Bovendien is het ook de trick waarmee ik mijn pols heb gebroken."

  "Maar ik heb hem toch 2 keer goed op mijn plank kunnen landen. Er was nog een klein foutje in de landing. Maar met frisse benen en een fris hoofd komt dat morgen hopelijk wel goed. Ik heb alvast vertrouwen gekregen."

  "Zal van details en jury afhangen"

  Hij zal wel de perfecte trick moeten springen om de finale te halen: "Er zullen namelijk veel dezelfde tricks zijn, je hebt maar 1 sprong. Het zal van de details afhangen en hoe de jury die zal beoordelen. Het zal dicht bij elkaar liggen. Als ik de finale haal, zal mijn event geslaagd zijn."