• home
 • video
 • pas verschenen

  Sloveense ijshockeyer test positief op astmamiddel: "Vergeten uitzondering te vragen"

  Ziga Jeglic scoorde met Slovenië tegen Slovakije in de shout-outs.

  De Spelen worden opgeschrikt door een nieuw positief geval. Het TAS maakte bekend dat de Sloveense ijshockeyer Ziga Jeglic positief testte op fenoterol, een bronchodilatator. Hij gebruikte het geneesmiddel dat de luchtwegen openzet, zodat de ademhaling makkelijker verloopt, op doktersvoorschrift. Maar hij vroeg geen therapeutische uitzondering aan.

  Jeglic liep tegen de lamp tijdens een test in competitie vrijdag in PyeongChang. De sporter aanvaardde zijn voorlopige schorsing en zal het olympische dorp binnen de 24 uur verlaten.

  De 29-jarige aanvaller reageerde al kort in een communiqué: "Ik neem het bewuste middel tegen astma op doktersvoorschrift. Het werd me voorgeschreven nadat ik ademhalingsproblemen had in Slovakije in 2017. Jammer genoeg ben ik vergeten om een therapeutische uitzondering aan te vragen."

  "Ik heb geen acht genomen op het verschil met vergelijkbare middelen die wel toegelaten zijn en die mijn problemen hier ook hadden kunnen verhelpen tijdens de Spelen."

  "Ik verontschuldig me voor mijn onachtzaamheid bij alle betrokken personen en aanvaard de verdere dopingmaatregelen." 

  Slovenië eindigde tweede in groep B en speelt vandaag een achtste finale tegen Noorwegen. Dat zal alleszins zonder Jeglic zijn. De aanvaller van de Russische club Nijnekamsk zorgde in de groepsfase voor de 3-2-zege tegen Slovakije met een goal in de shoot-outs.

  Derde positieve geval

  Het Internationaal Sporttribunaal is op de Spelen belast met de dopingzaken. Normaal zetelt het in Lausanne, maar voor de gelegenheid is er een ad-hockamer geïnstalleerd in PyeongChang.

  Het is de derde dopinginbreuk op deze Spelen. Eerder toonden de Japanse shorttracker Kei Saito en de Russische curler onder olympische vlag Aleksander Kroesjelnitski afwijkende waarden bij hun dopingplas.

  Zeglic is geschorst voor alle resterende competities in PyeongChang. Het TAS zal zijn zaak bestuderen en na het einde van de Spelen een beslissing nemen.