• home
 • video
 • pas verschenen

  Het is (bijna weer) koers: "De vraag bij Lotto-Soudal: wie is de afwerker... tenzij Wellens"

  Welke Belgen kleuren het wielervoorjaar?

  Het wielervoorjaar klopt op de deur. Welke renners blinken straks op het podium en welke niet? Wij schotelden wielercommentator Michel Wuyts 7 stellingen voor. In deel 1 zijn de Belgen, die niet bij Quick-Step rijden, aan de beurt. Wat kunnen Van Avermaet, Naesen, Van Aert, Stuyven en co? En wat mogen we verwachten van Lotto-Soudal?

  De conclusies van Wuyts over de Belgen

  • Bij Van Aert pleit ik voor geduld, als hij paar keer top 10 rijdt, is dat formidabel
  • Jasper Stuyven moet de lat hoog leggen, maar hij heeft nog paar jaar om zijn eerste klassieker te winnen
  • Vanmarcke moet nog sleutelen aan zijn vermogen om een aanval uit te diepen
  • Van Avermaet is de grootste kandidaat om de Ronde van Vlaanderen te winnen
  • Lotto-Soudal heeft een probleem: de ploeg heeft geen afwerker... tenzij Wellens
  • Benieuwd of Naesen op de finale hellingen dichter bij Van Avermaet kan komen

  Stelling 1: Wout van Aert rijdt top 5 in de Omloop

  Wuyts: "Van Aert zal de Omloop Het Nieuwsblad rijden, maar dat wordt een koers om in te rijden. Hij zal het gevoel zoeken, een beetje aftasten en kijken wat er inzit. Hij zal pas echt in het gewoel treden met Nokere Koerse en daar eventueel meedingen voor een prijs."

  "Ik wil bij Van Aert pleiten voor geduld. Als hij in een aantal wedstrijden, die vooraf goed uitgekiend zijn, top 10 haalt, dan zal ik hoera roepen. Maar we zullen hem zeker niet neersabelen als hij zijn finale mist. Dat zou van slechte smaak getuigen. Je kan niet zomaar op je 23e binnentreden en je rol opeisen."

  "Hij heeft vorig jaar al prachtige dingen laten zien en heeft drie koersen op dit soort terrein gewonnen, maar nu komt hij uit tegen heerschappen als Van Avermaet, Gilbert, Naesen en af en toe Sagan. Dat is een ander paar mouwen. Ik zou zeggen, probeer top 10 te rijden in Dwars door Vlaanderen. Als dat zou lukken, dan zou dat top zijn."

  Stelling 2: het is nu of nooit voor Jasper Stuyven

  Wuyts: "Daar ben ik het niet mee eens. Ik verwacht wel dat hij in meer wedstrijden dan vorig jaar meedoet voor de top 5. Hij moet de lat hoog leggen. Maar als hij dit jaar geen klassieker wint, heeft hij nog een aantal jaar om dat wel te doen."

  "We rekenen hem per slot van rekening nog altijd bij de jeugd, Stuyven is 25. Ik heb hem ook nooit beschouwd als een veelwinnaar. Bij de beloften is hij dat ook nooit geweest. Hij kan uitstekend pieken, zijn wedstrijd uitkiezen en dan formidabel toeslaan. Maar om te zeggen dat het over is als hij nu geen klassieke wedstrijd wint, dat is onzin."

  Stelling 3: het is nu of nooit voor Sep Vanmarcke

  Wuyts: "Ook dat is onzin. Sep Vanmarcke is 29 jaar en hij is zeer spaarzaam geweest. Je zou hem haast smeken: "Sep, rijd er een paar meer". Hij kan nog mee tot zijn 35e of 36e en dan kan hij nog Parijs-Roubaix winnen. Hij is in Parijs-Roubaix twee keer 2e geweest en een keer 4e en dat is allemaal vrij recent. Dan kan je ook nog winnen."

  "Waarom zouden we hem al afschrijven? Integendeel. Er zijn er maar weinigen die zo kunnen aanvallen als Vanmarcke. Zijn vermogen om zo'n splijtende aanval uit te diepen, daar moet hij nog aan sleutelen."

  "Kan hij het alleen afmaken? Maar moet het wel alleen? Als de gelederen uitgedund zijn in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix dan acht ik hem wel in staat om het af te maken in de sprint. Als dat nodig is, kan hij altijd een flashback maken in zijn geest om hem op te peppen: "Verdorie, ik heb toch ooit Tom Boonen geklopt in de sprint in de Omloop?". Dat is lang geleden, maar dat is niet weg."

  Stelling 4: Greg Van Avermaet zal alles aan flarden rijden

  Wuyts: "Van Avermaet heeft een excellente winter gehad. Hij heeft al indruk gemaakt in de heuveltjes in Valencia. Hij faalt qua aanwezigheid nooit. Hij wil de Ronde van Vlaanderen winnen en hij is ook de eerste kandidaat voor winst."

  "Ik denk terug aan Peter Van Petegem, die in 2003 op tafel klopte en zei dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zou winnen. Dat zal Van Avermaet niet doen, maar hij zal het wel denken."

  "Zijn status zou nog wat meer mogen blinken dan die nu al blinkt. Hij zal niet aan de aantallen komen die Boonen neergezet heeft, maar hij verdient nog meer idolatrie dan hij nu al heeft. Dat heeft natuurlijk te maken met zijn intrinsieke bescheidenheid en het feit dat hij laat uitschijnen dat hij dat allemaal niet nodig heeft. Dat is ook zo, maar bevestiging van bewondering kan nooit kwaad."

  Stelling 5: Jürgen Roelandts zal openbloeien bij BMC

  Wuyts: "Het is een cliché dat verandering van ploeg de eetlust bevordert, dat het de grinta doet stijgen. Dat zou wel kunnen, maar Roelandts zit ook met fenomeen Greg Van Avermaet. En hij heeft van nature de instelling om zich op te offeren."

  "Dat zal hij ook voor Van Avermaet doen en zonder ongelukken faalt die nooit. Hij rijdt altijd de finale. Voor Roelandts wordt het dus vooral dienen, maar er komen wedstrijden waarin de groten zullen zeggen: "we laten vandaag onze luitenant hun kans eens gaan". Ik denk dan bijvoorbeeld aan de nieuwe Dwars door Vlaanderen. Dat is een koers voor Roelandts."

  Stelling 6: 2018 wordt het voorjaar van Lotto-Soudal

  Wuyts: "Ik heb een gesprek gehad met de leiding van Lotto-Soudal en daar zeiden ze dat hun ploeg voor het voorjaar in principe verzwakt is. Roelandts is weg en dat was in al zijn rust een ervaren en nuttige pion. Tony Gallopin is weg, dat was ook iemand voor alle terreinen. Keukeleire is in de plaats gekomen en men gelooft ook in Jasper De Buyst. Die zien ze gunstig evolueren. Ze zien er een hyperprof in."

  "Het is een homogeen team met verschillende mogelijkheden. Maar dé vraag is: wie is de afwerker? Dat is een probleem en dat zal niet evident zijn om dat op te lossen."

  "Greipel krijgt een nadrukkelijkere rol als afwerker in  de voorjaarswedstrijden. Ik zie hem de Ronde niet winnen, maar vorig seizoen was hij wel 7e in Parijs-Roubaix. Die wedstrijd zal zich niet zomaar herhalen. Maar een Greipel die in de luwte blijft, die zou misschien voor een aangename verrassing kunnen zorgen. Al blijft er een groot verschil tussen de sprint winnen van de achtervolgende groep en vierde worden, of in Roubaix als eerste over de streep komen."

  "Een afwerker vinden is moeilijk. Ze moeten er een creëren. Lotto-Soudal moet iemand zoveel zelfvertrouwen geven, op basis van zijn hoogvorm, dat die renner zegt: "Ik kan het". Hoe ver was Keukeleire vorig jaar in Gent-Wevelgem? Niet ver. Hij heeft er nog altijd spijt van dat hij niet met meer zelfvertrouwen die sprint aangegaan is tegen Van Avermaet. Waarom kan hij dat dit jaar niet opnieuw? Gent-Wevelgem is ook een klassieker."

  "Bij Lotto-Soudal hebben ze ook nog Tim Wellens. Na zijn gensters in de Ruta del Sol mag van Wellens een podiumplaats worden verwacht in de Omloop en top 5 in Parijs-Nice."

  Stelling 7: Oliver Naesen wint een voorjaarsklassieker

  Wuyts: "Voor Naesen wordt dit het jaar van de bevestiging. Wat hij vorig jaar toonde, was buitengewoon goed. Hij heeft een bijzonder verwachtingspatroon gecreëerd, ook bij zichzelf."

  "Bij AG2R mocht Naesen dit seizoen zijn eigen adjudanten kiezen. Naesen gaf een lijst van 5 namen en kreeg Gallopin en Dillier. Dat is niet niks. Met ook nog Gougeard en Vandenbergh daarbij heeft AG2R een serieus vijftal."

  "Als die zich allemaal onbaatzuchtig uit de naad willen werken voor Naesen, dan doet hij mee voor het podium in de voorjaarsklassiekers. Of ze dat zullen doen? AG2R staat nog in het krijt bij Naesen na zijn opofferingen in de Tour van vorig jaar, in dienst van Bardet."

  "Ik ben benieuwd of Naesen op de finale heuvels wat dichter bij Van Avermaet kan komen. Erover? Dat weet ik niet."