• home
 • video
 • pas verschenen

  Fourcade verovert 3e goud, Duitsland zakt door het ijs op gemengde aflossing

  Martin Fourcade ging van 3 naar 1 als Franse slotloper.

  Niet Laura Dahlmeier, maar Martin Fourcade heeft een 3e goud beet in PyeongChang. De Franse topbiatleet ging als laatste loper bij de gemengde aflossing van 3 naar 1. De Duitse slotloper Arnd Peiffer was de schlemiel: hij schoot zwak en viel terug van 1 naar 4. Noorwegen was 2e, Italië 3e.

  Noorwegen begon als topfavoriet aan de wedstrijd, maar hun vrouwen Olsbu en Eckhoff kwamen minder uit de verf in de schietstand. Ze hadden extra patronen (in de gemengde aflossing mogen tot 8 patronen voor de 5 schijven gebruikt worden) en zelfs 1 strafronde nodig.

  Zo telde Noorwegen al bijna anderhalve minuut achterstand op Duitsland, toen Johannes Bø, goed voor goud op de 20 km, als derde loper begon. Hij reed een geweldige inhaalrace, Emil Svendsen perste er nog zilver uit.

  Fourcade laat Peiffer instorten

  Vooraan leek Duitsland op weg naar een vlotte zege, maar dat was zonder Arnd Peiffer gerekend. De sprintkampioen hier gaf in een mum van tijd 27 seconden voorsprong uit handen.

  Fourcade zette hem flink onder druk en dat bleek bij het schieten: waar Fourcade 2 keer foutloos bleef, had Peiffer 5 extra patronen én een strafronde nodig. Daardoor zakte hij van 2 naar 4.

  Hij streed nog met de Italiaan Dominik Windisch om het brons, maar die was in de slotsprint net sneller. Duitsland protesteerde nog, omdat Windisch volgens hen te laat van finishbaan wisselde. Maar de jury wuifde het verzet weg.

  Opvallend: pas 4 uur voor de wedstrijd wist Peiffer dat hij moest aantreden. Hij viel in voor de verkouden Simon Schempp. Die kwam 2 dagen geleden in de massastart een halve voet tekort tegen Fourcade. De Fransman is de eerste sporter die 3 titels telt in Zuid-Korea. Hij kan nog een 4e keer goud pakken in de mannenaflossing.

  uitslag gemengde aflossing biatlon
  1.Frankrijk1u08'34"3
  2.Noorwegenop 20"9
  3.Italië26"9
  4.Duitsland27"3
  5.Wit-Rusland55"5

  Bekijk de finish van Fourcade: