• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Linden heeft raad voor Antwerp: "Speel met 11 van voor winterstop"

  Van der Linden speelde in de jaren 80 bij Antwerp.

  Antwerp leek als promovendus goed op weg om de seizoensrevelatie te worden in Play-off I, maar in 2018 kan de ploeg niet meer winnen. Na het gelijkspel tegen KV Oostende van afgelopen weekend tuimelde het uit de top zes. "Antwerp is niet slechter dan Kortrijk of Standard", vindt ex-speler Marc Van der Linden. "Bölöni wil te veel nieuwe jongens inpassen na de winterstop."

  "Nu nog naast Play-off I grijpen, zou heel spijtig zijn"

  Bij het ingaan van de winterstop stond Antwerp zeven punten voor de zevende in de stand, maar zes wedstrijden zonder zege later is dat stekje in de top zes heel erg onzeker geworden. "Nu nog naast Play-off I grijpen, zou heel spijtig zijn", vindt Van der Linden, die in de jaren 80 zelf meer dan 200 wedstrijden speelde voor Antwerp en 85 keer scoorde.

  "Oké, het hoofddoel voor het seizoen was het behoud, maar dat is een goedkoop excuus. Als je tot drie wedstrijden voor het einde in de top zes staat, moet je er toch gewoon voor gaan? Play-off I zou ook extra inkomsten betekenen voor de club. In Play-off II mogen de supporters gratis binnen. In POI zouden ze met alle plezier betalen voor topaffiches."

  "Eigenlijk had Antwerp al zeker moeten zijn van die plaats als je kijkt naar de punten die het thuis al te grabbel heeft gegooid. Antwerp verdient het wel. Het is niet slechter dan Kortrijk of Standard. Die ploegen zijn elkaar waard, maar Antwerp zit momenteel in een dip."

  "Bölöni wil te veel nieuwe jongens in zijn elftal passen"

  Heeft Van der Linden een verklaring voor die mindere periode? "Er zijn een paar verklaringen. Als je veel nieuwe spelers haalt en je wil die meteen inpassen, dan wijzig je het systeem waar je in de eerste ronde zoveel punten mee hebt gepakt. Dat bekopen ze nu."

  "Bölöni zal wel weten waarom hij het doet, maar de cijfers liegen niet. Bölöni heeft altijd geroepen dat Antwerp fysiek zo sterk is, dat de spelers trainen tot ze neervallen. Maar dan zet hij die nieuwe jongens na twee trainingen in de basis. Dan zie, zoals zaterdag tegen KVO, dat zij na een uur verdwijnen uit de match. Ze zitten er conditioneel door. Er komt te veel ruimte tussen de linies en zo komt de tegenstander in de match."

  "De oplossing? Speel gewoon de laatste drie matchen weer met de ploeg van voor nieuwjaar. Nu houdt de trainer Haroun en Hairemans op de bank. Dat zijn spelers die daarvoor de sterkhouders waren, spelers die punten pakten en uitgeroepen werden tot man van de match. Siani is een aanwinst, maar Haroun heeft het op die positie heel het jaar goed gedaan. Hairemans moet ook altijd in de ploeg."

  "Kies weer voor de 11 spelers die de punten gepakt hebben waardoor je in de top zes stond. Zet je fysiek sterkste ploeg op het veld en breng dan na een uur de nieuwe spelers. Ik heb niet de indruk dat de vaste spelers in een dipje zitten, integendeel. Het zijn de nieuwe spelers die conditioneel tekortkomen. Een speler kan je zo nog opvangen, maar geen twee of drie. Dan verlies je loopvermogen, fysieke power, duelkracht, ... Dat waren net de sterkste punten van Antwerp."