• home
 • video
 • pas verschenen

  Smits: "Heb nog niet goed kunnen trainen voor big air door knieblessure"

  Seppe Smits is ook niet zo tevreden over de pers.

  0 / 0

  Seppe Smits is ook niet zo tevreden over de pers.

  Seppe Smits en zijn kompanen werken woensdag de kwalificaties voor de big air af. Smits werkt er niet zonder zorgen naartoe. "De slopestyle heeft zijn tol geëist voor mijn knie", zegt de Belgische vlaggendrager.

  "Knie voelt niet zo sterk aan"

  Smits werd vorige week zondag 10e in de slopestyle. Hij haalde daarmee zijn doelstelling, de finale. Maar zijn knie - al maanden zijn zwakke plek - speelde weer op.

  "Ik heb de voorbije week veel bij de kinesist en in de fitness gezeten, omdat de slopestyle toch zijn tol heeft geëist voor mijn knie. Ik heb geprobeerd die weer goed in orde te brengen. De medische staf van het BOIC heeft er ook constant aan gewerkt om te weer sterker te krijgen."

  "Mijn knie staat er iets minder goed voor dan ik had gehoopt. Met een paar dagen rust had ik op een snellere recuperatie gehoopt. Maar er zijn ook wat andere kwaaltjes komen opduiken. Om de knie te sparen ben ik wat anders gaan bewegen. Zo kreeg ik een verkramping in mijn hamstrings, waardoor dan weer mijn patellapees wat overbelast raakte. Door die vele kleine kwaaltjes voelt mijn knie momenteel niet zo sterk aan."

  "Ik heb mij moeten inhouden voor de trainingen voor de big air omdat ik veel last had van mijn knie. Tot nu toe heb ik nog geen goeie training kunnen afwerken."

  "Ik hoop nog een goeie trick te landen"

  Zijn kniepijn beknot natuurlijk de kansen voor Smits op de big air: "Uiteraard geeft mij dit een minder goed gevoel. Ik focus mij nu niet meteen op een resultaat, maar meer op die knie verzorgen. Ik hoop het volle potentieel uit die knie te halen en nog een goeie trick te landen. Ik wil het beste van mezelf laten zien en dan zien we wel waar me dat kan brengen."

  "In de trainingen probeer ik mijn knie nu te preserveren, maar mijn wedstrijddrive is er zeker nog. Ik ben altijd al een wedstrijdbeest geweest en ik zal alles op alles zetten."

  Er zijn trouwens altijd verrassingen mogelijk in big air. "Zeer zeker. Ik kan niet 1 favoriet noemen, maar minstens 10 die de nodige tricks hebben voor het podium. Het wordt een zware knokpartij. De kwalificaties zijn eigenlijk al de finale omdat er zo'n hoog niveau is." Er mogen 12 van de 40 riders door naar de finale op zaterdag.

  "Iets meer relaxed"

  Seppe Smits werd vooraf door de pers gebombardeerd tot medaillekandidaat op de slopestyle, zeker na zijn wereldtitel vorig jaar, hoewel hij zelf altijd zei dat daar enkele grote namen ontbraken. Die druk van buitenaf speelt hem toch meer parten dan dat hij gewoon is.

  "Die druk is eigenlijk al redelijk lang bezig. De media hadden hoge verwachtingen. Voor de Big Air ben ik iets meer relaxed. Maar nu is er de druk van die knieblessure. Ik ga proberen die knie zo goed mogelijk in te schatten om daar zo goed mogelijk mee te snowboarden."

  "Spijtige reactie van de pers"

  Smits en de pers, die relatie ligt momenteel wat moeilijk. De vriendin van Smits haalde op Facebook ook uit naar de pers, dat die er niet veel van snapte. "De pers had zijn eigen idee over de prestatie die ik ging leveren in de slopestyle. Ik heb altijd als doelstelling de finale gesteld."

  "Achteraf kijk ik dan ook met een tevreden gevoel terug op de slopestyle", legt Smits uit, "maar dan gaat de pers toch negatieve feedback geven op mijn prestatie. Uiteindelijk zijn zij er 1 keer om de 4 jaar bij de Olympische Spelen. Het is een beetje dubbel dat zij zich dan als experts over het snowboarden beginnen uit te schrijven, terwijl ze er op voorhand geen idee van hadden."

  "Ze vroegen aan mij wat ik ging bereiken. Ik zei de finale, omdat ik wist dat dat al een hele uitdaging ging zijn, maar toch zeggen ze achteraf dat ik niet naar hun verwachtingen heb gesnowboard. Ik vond dat een spijtige reactie van de pers en de reactie van mijn vriendin terecht."

  "Ik was niet kwaad op de media, ik snapte hun idee, maar ik vind het jammer dat ze hun eigen idee zo naar voren schuiven en niet mijn behaalde doelstelling appreciëren. De commentaren die er vaak onder staan, toont dat het eigenlijk mensen zijn die niet veel van snowboard kennen. Het is jammer dat die zo beginnen te reageren."