• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische Curlingfederatie na dopinggeval: "Sabotage en provocatie in het spel"

  Kroesjelnitski en zijn vrouw vieren hun bronzen medaille op de Winterspelen.

  De Russische Curlingfederatie reageert verbijsterd op de positieve plas van de Russische curlingspeler Alexander Kroesjelnitski. "We geloven in zijn onschuld", liet voorzitter Dimitri Svisjtsjev weten.

  De Russische curlingspeler Kroesjelnitski werd tijdens de Winterspelen in PyeongChang betrapt op het gebruik van Meldonium. De voorzitter van de Russische Curlingfederatie, Dimitri Svisjtsjev,  reageert verbijsterd.

  "Ik ben ervan overtuigd dat er sabotage en provocatie in het spel is", opende Svisjtsjev zijn betoog. Hij voegde er aan toe dat de eerste controleresultaten aantonen dat Kroesjelnitski het middel slechts één keer innam.

  "Sinds 2015 leverde hij 11 stalen af en allemaal waren ze negatief. Wat zou er door het hoofd gaan van een man om een verboden product te nemen vlak voor de start van de Winterspelen?"

  "Doping is namelijk nutteloos bij curling. Het gaat om accuraatheid, niet om kracht of uithouding."

  Dat Kroesjelnitski zijn accreditatie inleverde, deed Svisjtsjev af als "loze geruchten". De Russische curlingspeler zou volgens de voorzitter nog steeds in het olympisch dorp vertoeven.

  TAS bevestigt positieve test

  Het Internationaal Sporttribunaal TAS bevestigde de positieve test en liet weten een dopingonderzoek te openen. Naast Kroesjelnitski zelf dreigen ook zijn vrouw Bryzgalova en de twee andere Russische atleten van het curlingteam hun bronzen medaille kwijt te spelen.

  Het Noorse team schuift dus virtueel een plaatsje op naar plaats drie. Al is het nog wachten tot de uitspraak van het TAS. Het Internationaal Sporttribunaal heeft tot op heden nog geen datum vastgelegd waarop Kroesjelnitski verhoord zal worden.

  De dopinggeruchten zijn opnieuw een mokerslag voor Rusland. Na het rapport van de Canadese onderzoeker McLaren werd duidelijk dat de goeie Russische resultaten op de Winterspelen in Sotsji (2014) vooral te danken waren aan een staatsgeleid dopingsysteem.

  Rusland werd geschorst, maar toch mochten 169 Russische atleten onder strenge voorwaarden en onder neutrale vlag deelnemen aan de Winterspelen in PyeongChang. Een beslissing die toen op weinig bijval kon rekenen en nu wellicht nog aan steun heeft ingeboet.