• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische curler test positief: "Wat heb je nu aan doping bij curling?"

  Kan Kroesjelnitski zijn straatje nog schoonvegen?

  Aleksandr Kroesjelnitski heeft de Russische sport weer in een slecht daglicht gezet. De reacties op zijn positieve test variëren van ongeloof tot ontgoocheling. Kroesjelnitski heeft inmiddels het olympische dorp al verlaten, hopend op een mirakel bij de controle van het B-staal.

  Rusland werd al van de Winterspelen geweerd, nadat het land op de voorbije grote toernooien op grote schaal had gesjoemeld met dopingtests van zijn atleten. Enkel sporters die konden aantonen dat ze brandschoon zijn, mochten onder neutrale vlag naar PyeongChang komen.

  Een van hen was Aleksandr Kroesjelnitski, die samen met zijn vrouw deelnam aan het curling voor gemengde teams én daar ook de bronzen medaille veroverde.

  Maar een week later kwam de ontnuchtering. Kroesjelnitski zou een positieve plas hebben afgeleverd, vermoedelijk op meldonium. Dat middel was enkele jaren geleden populair in Rusland (onder meer Maria Sjarapova zat er een dopingschorsing voor uit) en stimuleert de bloeddoorstroming.

  Een Russische official liet weten dat Kroesjelnitski zijn accreditatie heeft ingeleverd en het olympische dorp heeft verlaten. Hij moet nu hopen op verlossing van het B-staal.

  IOC: "Uiterst teleurstellend"

  De verslagenheid bij de Russen, in de curlingwereld én bij het IOC is groot. Hoe kan een sporter uit een land dat al zo in de schijnwerpers staat zich toch laten verleiden tot dopinggebruik?

  "We zijn allemaal in shock", zegt curlster Viktoria Moissejeva, eraan toevoegend dat ze gelooft in de onschuld van haar collega. "Het draait bij ons niet om sneller, hoger, sterker maar wel om accuraatheid. Ik kan me niet voorstellen welke doping je kunt gebruiken voor curling?"

  Als Rusland het brons verliest, dan gaat dat naar Noorwegen. Thomas Ulsrud, de skip van het Noorse mannenteam, hoopt er alvast niet op. "Hopelijk klopt er niets van... voor de curlingsport. Als het wel waar is, is dat erg treurig voor onze landgenoten, die inmiddels Zuid-Korea al verlaten hebben."

  Een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comite (IOC) laat dan weer weten dat het "uiterst teleurstellend" is als dit bewezen wordt. De Russen hadden stiekem gehoopt dat het IOC hen in ere zou herstellen tijdens de sluitingsceremonie, maar dit scenario lijkt nu plots onwaarschijnlijk.