• home
 • video
 • pas verschenen

  Wellens houdt stand in tijdrit en wint Ruta del Sol: "Leuke opsteker"

  Tim Wellens is de eindwinnaar in Spanje.

  0 / 0
  Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft de Ruta del Sol op zijn palmares geschreven. De Belg begon als leider aan de afsluitende tijdrit en hield stand. Hij finishte als achtste na een race over grindwegen. De dagzege was voor David De La Cruz.

  Tim Wellens mocht na zijn zege gisteren op de kasseien als leider aan de afsluitende tijdrit beginnen met een bonus van 7 seconden op Landa. Dat bleek uiteindelijk voldoende voor onze landgenoot.

  Op de grindwegen die een beetje deden denken aan de Strade Bianche kwam Wellens goed uit de verf. Hij hield zijn concurrenten voor het eindklassement, Landa en Fuglsang, achter zich. De Belg moest uiteindelijk maar 14 seconden prijsgeven op dagwinnaar David De La Cruz (Team Sky).

  Wellens is de eerste Belgische winnaar van de Ruta del Sol sinds Edwig Van Hooydonck in 1988. In 1982 won Marc Sergeant, de huidige ploegleider van Wellens.

  Op het eindpodium kreeg onze landgenoot gezelschap van Wout Poels en Marc Soler. Chris Froome werd 11e in de tijdrit en dat leverde hem een 10e plaats in het eindklassement.

  Wellens: "Leuke opsteker"

  "Tijdens de verkenning had ik al gemerkt dat dit een parcours kon zijn dat op mijn lijf geschreven was. Het eerste deel was speciaal met een gedeelte onverharde weg en in het tweede deel volgde een snel, dalend stuk", vertelt Wellens.

  "Ik was naar hier gekomen met de bedoeling een zo goed mogelijk klassement te rijden. Vorig jaar had ik hier ook een etappe gewonnen. Voorafgaand aan de tijdrit gaf ik mezelf toch tussen 40 en 50 procent kans. Ik verwachtte meest tegenstand van Wout Poels, wat ook bleek, en eventueel van Sanchez of Fuglsang. Een nadeel was dat ik de voorbije periode wat minder op mijn tijdritfiets gezeten had en er toch wel wat sterke tijdrijders achter mij stonden, waardoor ik een beetje onzeker was.”

  "Uiteraard is dit een leuke opsteker, na mijn eerdere winst in Mallorca. Maar de grote doelen volgen nog. De komende dagen neem ik vooral rust, met woensdag nog een goeie training. Donderdag reis ik naar België om met aan te sluiten bij de ploeg voor de Omloop. Het wordt een mooie primeur, waarin ik niks te verliezen heb. De conditie is sowieso goed, dus we zien wel wat er mogelijk is. En na de Omloop volgt Parijs-Nice.”

  Uitslag van rit 5:

  1. D. De La Cruz (Spa) - in 17'11"
  2. A. Amador (CRi) - op 6"
  3. S. Clement (Ned) - 7"
  4. A. Gougeard (Fra) - 8"
  5. M. Soler (Spa) - 9"
  6. W. Poels (Ned) - 11"
  7. D. Van Baarle (Ned) - 12"
  8. T. Wellens - 14"
  9. J. Tratnik (Tsj) - 24"
  10. L. Sanchez (Spa) - z.t.

  Eindstand:

  1. Tim Wellens - in 17u41'50"
  2. Wout Poels (Ned) - op 8"
  3. Marc Soler (Spa) - 27"
  4. Jakob Fuglsang (Den) - 30"
  5. Luis Leon Sanchez (Spa) - 30"
  6. Mikel Landa (Spa) - 42"
  7. Steven Kruijswijk (Ned) - 1'19"
  8. Simon Clarke (Aus) - 1'41"
  9. Andrey Amador (CRi) - 1'51"
  10. Chris Froome (GBr) - 1'57"

  Felicitaties voor Tim Wellens