• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Japanse favoriete Kodaira onttroont Zuid-Koreaanse vedette met 500m onder 37"

  De nieuwe kampioene troost de oude kampioene.

  Nao Kodaira is als eerste vrouw onder de 37 seconden gedoken op een laaglandbaan. Het leverde de 31-jarige topfavoriete het goud op. De Koreaanse Lee Sang-Hwa, goed voor goud in Vancouver en Sotsji, vierde haar zilver in tranen. Het brons was voor de Tsjechische Erbanova. De Nederlandse Jorien ter Mors was knap 6e.

  Kodaira kon alleen maar verliezen. De wereldkampioene en winnares van alle laatste wereldbekermanches was dé topvedette, maar in een 500 meter kan de kleinste fout fataal zijn.

  Ietwat verrassend zette Jorien ter Mors de eerste richttijd neer. De olympische kampioene van de 1.000 meter reed met 37"53 superhard, maar de echte specialisten zetten de Nederlandse terug naar de zesde plek.

  Kodaira maakte het - bij haar laatste kans (ze is al 31) - helemaal waar en ging met 36"94 als eerste vrouw onder de 37 seconden op zeeniveau. Het hele stadion juichte Lee toe. Die was sneller weg bij de start, maar maakte een misslag in de laatste bocht. Ze strandde op bijna 4 tienden. In tranen nam ze afscheid van haar titels en het publiek, Kodaira troostte haar op het ijs.

  Beelden van de wedstrijd:

  uitslag 500m vrouwen
  1. Nao Kodaira (Jap)36"94
  2.Lee Sang-Hwa (ZKo)op 0"39
  3.Karolina Erbanova (Tsj)0"40
  4.Vanessa Herzog (Oos)0"57
  5.Brittany Bowe (VS)0"59
  6.Jorien ter Mors (Ned)z.t.