• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische media: "Rus in PyeongChang test positief op meldonium"

  De woordvoerder van de Russische delegatie onder olympische vlag in PyeongChang heeft verklaard dat een van hun atleten mogelijk de dopingregels heeft geschonden. Hij noemt geen naam, middel of sport in afwachting van het B-staal. De Russische pers doet dat wel: het zou gaan om een curlingspeler en meldonium.

  De woordvoerder van de Russische delegatie op de Winterspelen, Konstantin Vibornov, heeft aan de Russische pers meegedeeld dat er "een mogelijke inbreuk tegen de dopingregels is van een Russische atleet die deelgenomen heeft aan de Spelen".

  "We kregen vandaag een officieel bericht van het IOC. We geven de naam van de sporter en zijn sport nog niet, zolang de analyse van het B-staal niet bekend is. Dat zou binnen de 24 uur het geval zijn."

  Russische media maken gewag van curlingspeler en meldonium

  De sportieve overheden geven dus geen naam, maar in de Russische media circuleert de naam van Aleksander Kroesjelnitski, een curlingspeler die samen met zijn vrouw brons haalde in het gemengd dubbel.

  Hij zou positief getest hebben op meldonium, het middel waar vorig jaar ook tennisster Maria Sjarapova op betrapt werd. Meldonium verbetert de bloeddoorstroming en is prestatiebevorderend. 

  Rusland werd in december uitgesloten van de Olympische Winterspelen, nadat het was beschuldigd van een systematisch dopingprogramma ten tijde van Sotsji 2014. Het IOC liet evenwel nog 168 "zuivere" atleten onder de neutrale olympische vlag toe.