• home
 • video
 • pas verschenen

  Ambitieuze Sam Maes (19): "Wil de skitoppers bijbenen"

  Sam Maes woont en traint in Oostenrijk.

  0 / 0

  Sam Maes woont en traint in Oostenrijk.

  Sam Maes is in zijn olympisch debuut op de 32e plaats geëindigd in de reuzenslalom. In de toekomst mikt de 19-jarige alpineskiër hoger. "Nu mis ik nog wat kracht en gewicht", legt hij in PyeongChang uit aan Sporza.

  "Meer risico in run 2"

  Sam Maes doet op de Winterspelen ervaring op voor zijn volgende deelnames. Vanochtend zette hij de 32e tijd neer in de reuzenslalom.

  "Mijn tweede run ging beter dan de eerste. Er zat wat meer power in", vertelt Maes. "In het onderste, steile stuk voelde ik me veel beter dan in mijn eerste run. Dat was te veel op reserve, nu skiede ik met meer risico. Twee of drie keer lag ik er bijna."

  Na een 38e tijd in run 1 (1'13"29) slaagde Maes erin om nog enkele plaatsen op te schuiven. In zijn tweede run pitste Maes er nog 4 tienden af (1'12"91).

  Donderdag staat Maes aan de start van de olympische slalom. "Dat wordt iets moeilijker", beseft hij. "Op de slalom ken ik nog meer ups en downs dan in de reuzenslalom. Ik zal mijn best doen, meer kan ik niet doen."

  "Ik train op de beste pistes"

  Met zijn 19 lentes ziet Sam Maes nog groen achter de oren, maar hij traint en woont wel in het mekka van het skiën: de Oostenrijkse Alpen. "Ik mis nog wat kracht en gewicht. Dat merk ik als ik met de toppers train", vertelt Maes, "maar ik zie het helemaal zitten om hen bij te benen."

  "Niks is onmogelijk. Ik train op de beste pistes. Ik woon op een boogscheut van een bekend trainingsgebied in Oostenrijk. De faciliteiten zijn aanwezig."