Ga naar de inhoud

19 februari: snelheid boven met Vosté, de tweemansbob en Stoch

 zo 18 februari 2018 18:32
Mathias Vosté schaatst maandag de 500 meter.
De 10e actiedag in PyeongChang is die met de minste finales, amper 3: in de tweemansbob, het landenevent op de schans en de 500 meter schaatsen. In die laatste competitie is Mathias Vosté de enige Belg van de dag.

Voor de 23-jarige Vosté zijn het de eerste Winterspelen. Vorige dinsdag kwam hij voor het eerst in actie op de 1.500 meter. Als specialist van de korte afstand (500 en 1.000 meter) schaatste de Bruggeling die in Heerenveen woont een persoonlijk record.

"Het bewijs dat de vorm goed is", zei Vosté toen. "En een ideale voorbereiding voor de 500 en 1.000 meter." Hij begint met de 500 meter, vrijdag is de 1.000 meter. Vosté start in de 3e van 18 ritten, zijn tegenstander is de Duitser Joel Dufter.

Voor de medailles spelen de Nederlanders - in tegenstelling tot bij de 500 meter bij de vrouwen - volop mee. Jan Smeekens, zilver in 2014, en Ronald Mulder, brons in 2014, worden in Nederland getipt voor goud.

Belgen in actie op 19 februari
uurBelgsportdisciplineuitslag
12.53uMathias Vostéschaatsen500 meter 32e

Ook 2 keer vliegen naar goud

In het bobsleeën wordt het eerste goud uitgereikt. Ondanks een crash gaat de Duitser Poser aan de leiding, maar de Canadees Kripps, de 2 andere Duitse teams én een Let volgen binnen de 3 tienden in wat als de snelste wintersport geldt.

In de teamcompetitie van het schansspringen is er de traditionele strijd tussen Oostenrijk, Finland, Duitsland en Zwitserland. Maar Polen nestelt zich daartussen: vorig jaar won Polen het WK met dank aan Kamil Stoch. Die pakte de dubbel in Sotsji en hier al goud op de grote schans. De Noren haalden hier ook al wat medailles. En wat vermag de Japanner Noriaki Kasai (45) bij zijn achtste Spelen?

Big Air maakt zijn debuut op het olympische programma. De vrouwen werken hun kwalificaties af in het snowboarden. We krijgen zo al een voorsmaakje van wat Seppe Smits, Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer woensdag te wachten staat.

Ook in het ijshockey zitten de vrouwen al een stadium verder: de krakers VS-Finland en Canada-OAR (olympische atleten van Rusland) leveren de 2 finalisten op.

Finales op 19 februari
sportdisciplinewinnaarlink
schaatsen500 meter (m)Lorentzenverslag
bobsleetweemansbob (m)Canada/Duitslandverslag
schansspringenteamcompetitie (m)Noorwegenverslag

Alles wat je moet weten over het schansspringen: