• home
 • video
 • pas verschenen

  Snowboardkampioene zorgt voor superstunt op super-G, Vonn faalt

  Ongeloof bij winnares Ester Ledecka.

  Ester Ledecka mag zich de nieuwe olympische kampioene op de super-G noemen. Ze was een fractie sneller dan titelverdedigster Anna Veith. Lindsey Vonn mocht als eerst starten, maar ze kwam er door een fout niet aan te pas. Kim Vanreusel eindigde op de 40e plaats.

  Lindsey Vonn was, na de ontgoocheling van Sotsji (blessure), erop gebrand om op haar eerste nummer van deze Spelen meteen goud te veroveren. Ze kon als eerste de toon zetten, maar eindigde haar run met een valse noot. Vonn Ze besefte het meteen en greep zich naar de helm.

  Net als 4 jaar geleden leek het weer de dag te worden van Anna Fenninger, nu bekend als Anna Veith. Sinds haar gouden medaille lag ze ofwel overhoop met de Oostenrijkse bond ofwel in de lappenmand. Maar net op het juiste moment stond ze er weer.

  Omdat alle grote namen al in de vallei waren binnengedruppeld, rekende Veith zich al rijk. Maar Ester Ledecka verstomde zichzelf én de wereld met de run van haar leven. 1 honderdste seconde was de Tsjechische sneller. Ze kon het maar niet geloven.

  Logisch, want Ledecka (22) was in haar carrière nog maar 1 keer in de top 10 geëindigd in een topwedstrijd en dat was dan nog op de afdaling. Ledecka was immers naar PyeongChang gekomen om daar te schitteren met haar snowboard, op de parallelle reuzenslalom. Daar is ze de voorbije jaren de toonaangevende figuur. Maar bij haar opwarmertje in het skiën verovert ze al meteen goud, het eerste skigoud ooit voor Tsjechië.

  Vanreusel in de achterhoede

  Kim Vanreusel moest als een van de laatsten starten op de super-G, maar er was voor haar niet meer weggelegd dan een rol in de kantlijn van het sprookje van Ledecka. Vanreusel werd 40e op 45 deelneemsters.

  "Het was van april geleden dat ik nog een super-G had gedaan", zegt Vanreusel in een reactie bij Sporza. "Het resultaat is niet top, maar het plezier is wel terug."

  Uitslag super-G vrouwen
  1.Ester Ledecka (Tsj)1'21"11
  2.Anna Veith (Oos)op 0"01
  3.Tina Weirather (Lie)0"11
  4.Lara Gut (Zwi)0"12
  5.Johanna Schnarf (Ita)0"16
  6.Federica Brignone (Ita)0"38
  6.Lindsey Vonn (VS)0"38
  8.Cornelia Hütter (Oos)0"43
  9.Michelle Gisin (Zwi)0"46
  10.Viktoria Rebensburg (Dui)0"51
  40.Kim Vanreusel6"49

  VIDEO: De sensationele run van Ester Ledecka

  VIDEO: Lindsey Vonn grijpt zich naar het hoofd