• home
 • video
 • pas verschenen

  Visser zorgt voor wonder: 1e Nederlandse goud op 5 km sinds 1988

  Visser lacht, Van der Weijden (4e) huilt.

  Vreugde en verdriet in het oranje kamp: jong talent Esmee Visser schaatste "lekker" naar goud. Annouk van der Weijden miste met 19 honderdste seconde een medaille. In de laatste rit doken Sablikova en Voronina nog onder haar. Yvonne van Gennip was in 1988 de 1e en laatste Nederlandse die voor Visser 5.000m-goud kon pakken.

  Visser komt echt uit het niets naar de top geschoten. Drie maanden geleden schaatste ze nog in de regio bij Groningen en ze begon haar eerste internationale seizoen in de B-groep van de Wereldbeker.

  Daarin verraste ze met de derde tijd van het seizoen en even verrassend kon ze zich langs het OKT, het Nederlandse kwalificatietoernooi, plaatsen voor Zuid-Korea.

  Onbevangen dartelt ze de voorbije maanden door. Alles wat ze aanraakt ,lijkt in goud te veranderen. In januari doet ze nog snel even mee aan haar eerste EK afstanden, waar ze goud pakt op de 3.000 meter.

  De Spelen zijn echter nog een trapje hoger. Ze droomde zelf van het podium, hier en daar klonk er wel iemand die haar het hoogste zag pakken.

  Visser is meteen op 2 na beste Nederlandse

  Visser bleef iedereen inpakken met haar speelse onbevangenheid. Annouk van der Weijden, de snelste dit seizoen, ook sneller dan Visser in het OKT, zette in de eerste rit vandaag een geweldig persoonlijk record en 6'54'17 neer.

  Visser was er niet van onder de indruk en na de dweilpauze nam ze 2 km om in het ritme te komen. Daarna reed ze heel vlak 32"1 en 32"2. Haar eindtijd van 6'50"23 is een baanrecord én de op 2 na beste Nederlandse op de afstand.

  Veterane Claudia Pechstein (45) beet haar tanden stuk op Vissers tijd en ook Martina Sablikova en Natalia Voronina in de slotrit. Sablikova won sinds 2007 telkens de 5.000 meter op WK's en Spelen, maar strandde op ruim anderhalve seconde. Daar was de Tsjechische, na een seizoen vol blessureleed, heel blij mee.

  Van der Weijden kreeg de hemel nog op haar hoofd, toen ze Voronina met 19 honderdsten onder haar tijd zag duiken. Of hoe vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen. Visser pakte het 6e schaatsgoud voor Nederland op deze Spelen.

  Visser: "Ik weet niet wat ik heb gedaan"

  Visser kon het niet geloven: "Ik weet niet wat ik gedaan heb. Ik ben in vorm en fit, maar je moet het wel nog doen, natuurlijk. Ik heb er geen woorden voor. Ik heb lekker geschaatst."

  uitslag 5.000 meter
  1.Esmée Visser (Ned)6'50"23 
  2.Martina Sablikova (Tsj)op 1"62 
  3.Natalia Voronina (OAR) 3"75
  4.Annouk van der Weijden (Ned) 3"94 
  5.Ivanie Blondin (Can) 9"15 
  6.Isabelle Weidemann (Can) 9"65 
  7.Marina Zoejeva (WRu)14"18 
  8.Claudia Pechstein (Dui) 15"20 
  9.Misaki Oshigiri (Jap) 17"48 
  10.Jelena Peeters 20"03 
  11.Carlijn Schoutens (VS)23"05 
  12.Nana Takagi (Jap) 27"22 

  Finish van Sablikova, Visser heeft goud: