• home
 • video
 • pas verschenen

  Team Williams: "Nieuwe bolide moet kloof met Formule 1-top verkleinen"

  Team Williams stelt met de de FW-41 zijn nieuwe Formule 1-wagen voor. Het Britse team hoopt zo de kloof met Mercedes, Ferrari en Red Bull te dichten. Vooral de volledig witte "halo", die als cockpitbeschermer fungeert, valt op.

  In de Formule 1 zijn de voorbereidingen voor volgend seizoen in volle gang. Op 25 maart wordt het WK afgetrapt in het Albert Park Street Circuit in Australië. Team Williams legde vorig jaar beslag op de 11de en 12de plek in de WK-eindstand en hoopt dit jaar een stuk beter te doen.

  Bij die opgeschroefde ambities past ook een snellere bolide. Teambaas Paddy Lowe hoopt met de FW-41 alvast een grote stap vooruit te zetten.

  "Vorig seizoen waren we gemiddeld twee seconden trager dan de beste teams. We denken dat die kloof nu gedicht is."

  "We kunnen niet met zekerheid zeggen dat we 5de of 6de gaan eindigen, want we weten niet hoever de andere teams staan", bleef Lowe toch voorzichtig.

  "Nieuwe halo was een moeilijke technische uitdaging"

  De FW-41- wagens van Williams krijgen net als vorig jaar een Mercedes-motor. De grootste verandering zit hem in de nieuwe "halo". De witte cockpitbeschermer vergde een volledig nieuw aerodynamisch concept. De internationale autosportfederatie FIA maakte midden vorig seizoen bekend dat die een verplichting zou vormen.

  "De halo was een lastige technische uitdaging. Het was niet gemakkelijk om de koepel op het  chassis gemonteerd te krijgen", aldus Lowe.

  Ook Claire Williams, dochter van oprichter Frank Williams en vice-teambaas van het Britse team, kijkt hoopvol naar de toekomst.

  "Het team heeft in de winter een enorme berg werk verzet om de FW-41 te bouwen. Ik verlang nu al naar de eerste testsessie in Barcelona.''

  Veteraan Kubica moet jonkies Sirotkin en Stroll de weg wijzen

  Team Williams moest ook op zoek naar een nieuwe coureur nadat Felipe Massa afgelopen seizoen definitief afscheid nam van de Formule 1. De Rus Sergei Sirotkin neemt zijn plaats in. Met Sirotkin (22) en Stroll (19) is de renstal van het Britse team gevuld met jonkies.

  Met de komst van de Pool Robert Kubica (33) wordt die leemte aan ervaring alvast ingevuld. De veteraan maakt zijn rentree na een zwaar rally-ongeluk in 2011 en zal als testpiloot fungeren.