• home
 • video
 • pas verschenen

  Dat zijn de Spelen: de laatste langlaufer wordt gevierd door de eerste en zijn kompanen

  De 43-jarige Ironman-triatleet wilde een punt bewijzen.

  Deelnemen is belangrijker dan winnen. Dat is vooral op de 15 km langlaufen vrije stijl zo. Een pak vreemde vogels mag er meedoen van het IOC. Zo ook de Mexicaan German Madrazo. Die kwam als 116e en laatste over de streep, op bijna 26 minuten van winnaar Dario Cologna. Madrazo was door het dolle heen en werd gevierd door de nummers 111, 113, 114 en 115.

  De 43-jarige Madrazo begon vorig jaar te langlaufen, nadat hij een artikel gelezen had over de Chileense langlaufer Roberto Carcelan. Die noemde langlaufen de zwaarste sport ter wereld. Dat kon Madrazo, een triatleet die aan Ironmans meedoet, niet over zijn kant laten gaan: "Ik dacht dat ik de zwaarste sport beoefende."

  Madrazo vroeg Carcelan om advies en trok naar Zuid-Amerika om er andere langlaufers en coaches uit te horen.

  Samen met de Chileen Yonathan Fernandez (vandaag 102e) en de Tongaan Pita Taufatofua (114e) vormde hij een trainingsgroepje met als doel PyeongChang te halen. De drie huurden een hut in Oostenrijk, trainden 10 uur per dag en slaagden in hun opzet. "We trainden, reisden en kookten samen. Het was een geweldige ervaring", genoot Madrazo volop.

  Madrazo wordt de lucht ingestoken

  Bij de openingsceremonie mocht Madrazo de Mexicaanse vlag het stadion indragen. En ook bij zijn finish in het Alpensia Cross-Country Centre droeg hij een vlag. Zwaaiend kwam hij over de streep.

  Vier andere "exotische" langlaufers wachtten hem op. De Colombiaan Uprimny (115e), Taufatofua (114e), de Portugees Lam (113e) en de Marokkaan Azzimani (111e) hieven hun collega op hun schouders. Ook olympisch kampioen Cologna kwam Mardazo en de zijnen feliciteren. Dat is de ware geest van de Olympische Spelen.

  Beelden van Madrazo's finish en viering: