• home
 • video
 • pas verschenen

  "Arrogante" Shiffrin legt mislukking op slalom uit: "Ik versla mezelf vandaag"

  Shiffrin kan haar olympische slalomtitel niet prolongeren. Ze is 4e.

  Ze wilde de skikoningin van de Spelen worden, maar Mikaela Shiffrin faalde uitgerekend op haar favoriete discipline. "Ik ben de beste slalomskiester ter wereld, maar de druk speelde me vandaag parten", gaf de 22-jarige Amerikaanse eerlijk toe.

  Shiffrin veroverde op haar 18e in Sotsji goud op de slalom en reeg de voorbije jaren de slalomzeges en -wereldbekers aan elkaar. Niemand leek te twijfelen aan een titelverlenging, zeker niet nadat ze gisteren de reuzenslalom gewonnen had.

  Maar het liep mis. Ze was vierde na de eerste run. Ze verklaarde meteen erna dat ze zich in de starttent misselijk voelde en had moeten overgeven. "Het gebeurde plots. Het lijkt een virus of voedselvergifting en heeft niks met zenuwen te maken."

  De tweede run bracht geen beterschap: ze bleef vierde. En ze moest haar woorden inslikken. Van een virus was geen sprake. "Het kan zijn dat ik een excuus zocht."

   

  "Had de middelen niet meer om druk onder controle te houden"

  Waarna Shiffrin een eerlijke analyse gaf, waarin ze toegaf dat de nervositeit onverwacht toesloeg. "Dit gaat arrogant klinken. Maar ik weet dat ik de beste slalomskiester ter wereld ben. Soms voelt het alsof ikzelf de enige ben die mezelf kan kloppen in de slalom. En vandaag versla ik mezelf. Dat is een grote teleurstelling. Maar ik leer ervan."

  Haar goud van gisteren heeft zijn impact gehad op haar slechte race vandaag. Na de medailleceremonie gisteravond lag ze 1,5 uur later in bed dan normaal. Ze kreeg haar emoties ook niet onder controle, gaf ze toe. "Gisteren was de piek te hoog en vandaag het dal te diep. Als je 2 wedstrijden na elkaar hebt, is het heel belangrijk om je mentale energie stabiel te houden. Dat deed ik niet."

  "Het leek vandaag dat ik alle middelen die ik normaal heb om welke druk dan ook onder controle te houden niet meer had."

  Haar hele olympische plan wordt nu herbekeken. Haar moeder, die ook haar coach is, liet al verstaan dat ze morgen de super-G niet doet en ook achter de afdaling staan nu vraagtekens. Voor de combiné tekent ze zeker wel present.

  "Elk verlies is stukje van hart dat afbreekt"

  Gewoon overgaan tot de orde van de dag en doorgaan met haar olympische avontuur wordt niet simpel voor Shiffrin. "Ik ben daar slecht in. Ik herinner mij het gevoel van elke nederlaag die ik ooit leed. Het is alsof een stukje van mijn hart breekt en ik dat niet meer terugkrijg. Vandaag is daarin niet anders. Op een dag zal ik wel kunnen begrijpen dat dat deel uitmaakt van het leven."