• home
 • video
 • pas verschenen

  Zweedse sensatie Öberg houdt favorieten Dahlmeier en Kuzmina van biatlongoud

  Hanna Öberg (22) is de eerste Zweedse die biatlongoud veroverd.

  Hanna Öberg heeft met een foutloos parcours in de 15 km Zweden het eerste vrouwelijke biatlongoud in de geschiedenis bezorgd. Laura Dahlmeier greep naast een 3e goud in PyeongChang. De Duitse moest vrede nemen met brons, het zilver was voor de Slovaakse Anastasiya Kuzmina.

  In biatlon is het zaak van zo weinig mogelijk fout te schieten. Zeker in de individuele race van vandaag. Bij elk fout schot komt er namelijk 1 minuut op je tijd bij. Er moet 20 keer gevuurd worden, in 4 series van 5 schoten, 2 keer liggend, 2 keer staand.

  Öberg, die in de sprint (7e) en de achtervolging (5e) ook al haar goeie vorm toonde, miste geen enkele keer. Haar eindtijd van 41'07"2 was bovendien van die aard dat enkel de toppers Dahlmeier of Kuzmina er nog over konden.

  Maar 1 misser bij haar eerste schietreeks werd Dahlmeier fataal. Geen derde goud in PyeongChang voor de Duitse, die op 41 seconden het brons meegraaide.

  Kuzmina miste zelfs 2 keer (en kreeg dus 2 minuten straftijd) en kwam 24 seconden tekort. Voor de Slovaakse is het het 2e zilver na dat op de achtervolging.

  Zo boekte Öberg haar eerste grote zege. De 22-jarige had zelfs nog nooit een wereldbekermanche gewonnen.

  Uitslag 15 km individueel (v)
  1.Hanna Öberg (Zwe)041'07"2
  2.Anastasiya Kuzmina (Svk)2op 24"7
  3.Laura Dahlmeier (Dui)141"2
  4.Franziska Preuss (Dui)059"7
  5.Paulina Fialkova (Svk)11'02"3