• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Swings is 8e op 10 km: "Perfect tot 4 ronden van einde"

  Bart Swings kwam in de 1e van 6 ritten in actie.

  0 / 0

  Bart Swings kwam in de 1e van 6 ritten in actie.

  Bart Swings heeft de 8e plek behaald op de 10 km in PyeongChang. Hij reed een erg vlakke race, maar kende te veel verval op het einde. 13'03"53 is Swings' beste tijd op een laaglandbaan. Die bracht hem op 8 terecht. In Sotsji 4 jaar geleden was hij 5e.

  Swings mocht tegen de Japanner Tsuchiya de avond van Kramer/Bloemen/Bergsma openen. En hij liet die ook al snel achter zich. 

  Onze landgenoot begon voorzichtig met enkele rondjes in de 31, maar ging toen heel vlak naar hoge 30'ers. Swings koos voor een schema van 13 minuten en hield dat  8 km vol.

  Iets te vroeg liepen de tijden evenwel op: van 31 naar 32, en steeds meer harkend in de laatste 2 ronden een 33'er. Met 13'03"53 kwam Swings iets boven de 13 minuten uit.

  Zijn eindtijd is bijna 5 seconden sneller dan de 13'08"08 die hij in 2013 in Heerenveen neerzette. Na 2 zesde plaatsen op de 5.000 en 1.500 meter heeft Swings weer een olympisch diploma beet.

  Swings eindigde op een 9-tal seconden van het podium. Daarop stond geen Sven Kramer, die maar 1,5 seconde sneller was dan Swings. Ted-Jan Bloemen pakte het goud, voor Jorrit Bergsma en de Italiaan Nicola Tumolero.

  Swings: "Perfect tot op 4 ronden van het einde"

  Meteen na zijn race deed Swings het verhaal van zijn 10 km. "Mijn plan was onder de 13 minuten. 12'55" of zoiets. Vorig jaar op het WK was dat nodig voor het podium. Als ik dat kan rijden en een paar favorieten laten zich verschalken, dan dacht ik er dicht bij te kunnen zitten."

  "Het plan liep perfect tot 4 ronden van het einde. Ik reed heel vlak 30"8 en 30"9, het kwam eigenlijk vanzelf. Op 7 ronden van het einde versnelde ik nog even. Dat was per ongeluk, omdat ik zo goed in de uitvoering zat."

  "Op 3 ronden van het einde ging het licht wel hard uit. Ik zakte door mijn hamstrings en was het een gevecht met mezelf."

  "3 keer goed resultaat, maar ik wil meer in massastart"

  Swings moest eigenlijk heel de tijd alleen schaatsen. Speelt dat een rol? "Dat is deel van de wedstrijd. Soms doet dat wel deugd, dat ik op mijn eigen tempo mijn race vlak kan blijven schaatsen."

  Belchos dook een dikke 4 seconden onder de tijd van Swings. "'Ik pakte een paar seconden te veel. Iemand als Belchos zou ik normaal moeten hebben. Als je echt wil meedoen, moest je rond de 12'55" draaien. Dat kon ik jammer genoeg niet blijven halen. Maar ik ben tevreden, want ik heb gevochten tot het einde."

  Swings schaatste hier nu 3 goeie races: "Technisch en fysiek is alles in orde. Dat is allemaal in orde voor de massastart. Ik heb in elke race een goed resultaat gehaald, maar ik wil meer. Daar ga ik vol voor in de massastart."

  Na 6 dagen focus op de competitie mag hij morgen een dagje rusten. Daarna wordt er gesleuteld aan een tactisch plan voor de massastart van volgende week zaterdag. "Daar begin ik niet morgen mee, maar 3 of 4 dagen voor de wedstrijd begin ik met mijn coach te brainstormen. Elke dag krijgt dat dan meer vorm. Ik neem sowieso de ervaring van de massastarts van de voorbije 4 jaar mee."

  Tweets over de race van Swings: